Ασφάλεια τροφίμων ή προστασία του περιβάλλοντος; Η απάντηση των καταναλωτών.
Η ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η οικολογία γίνονται όλο και περισσότερες κοινωνικές προτεραιότητες, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη χρήση χημικών ουσιών στην παραγωγή τροφίμων.
Μελέτη ερευνητών από Πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Κίνας, εξέτασαν εάν οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τρόφιμα που είναι ασφαλή και χωρίς φυτοφάρμακα και η παραγωγή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi στο Ειδικό Τεύχος Επισιτιστική Ασφάλεια και Διαρθρωτικός Μετασχηματισμός της Βιομηχανίας Τροφίμων «στρατολογήθηκαν» 700 καταναλωτές με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, και απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την αγορά και κατανάλωση μήλων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για τα προϊόντα στα οποία η χρήση φυτοφαρμάκων ήταν χαμηλή, γεγονός που αποδεικνύει πως όσο βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο τόσο αυξάνεται η αναζήτηση της ασφάλειας τροφίμων και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Επίσης οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, για μήλα που παράγονται με οργανικά λιπάσματα σε σύγκριση με τα μήλα που παράγονται με χημικά λιπάσματα. Επιπλέον η έρευνα για το σύστημα και το περιεχόμενο ιχνηλασιμότητας έδειξε, ότι οι καταναλωτές προτιμούσαν ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας τροφίμων με λεπτομερείς πληροφορίες και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για αυτό. Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το πιστοποιητικό ποιότητας και τις λεπτομερείς πληροφορίες για τα χημικά λιπάσματα/φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.
Οι καταναλωτές φάνηκε να προτιμούν τη μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή, προτίμηση η οποία φάνηκε ότι επηρεάζεται από την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης και το φύλο.
Αντίθετα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν τη χρήση σακούλας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν είχαν γνώση σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν οι σακούλες ή επειδή ανησυχούν περισσότερο για θέματα ασφάλειας των τροφίμων σε σύγκριση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς ορισμένοι συμμετέχοντες απέδωσαν την προτίμησή τους στα συσκευασμένα μήλα στο ότι η συσκευασία εμποδίζει τα μήλα να απορροφήσουν χημικές ουσίες.
Συμπερασματικά οι καταναλωτές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, αναζητούν ασφαλή τρόφιμα και είναι διατεθειμένοι να τα αγοράσουν, ακόμα και αν η τιμή τους είναι αυξημένη, αλλά ανησυχούν περισσότερο για θέματα προσωπικής υγείας σε σύγκριση με την περιβαλλοντική ρύπανση.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.