Σαφές μήνυμα προς τους φορείς του τομέα των τροφίμων να προσαρμοστούν στα νομικά πρότυπα.
Οι Καραμπινιέροι της περιοχής Serra San Bruno στη Καλαβρία της Ιταλίας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια εκστρατεία ελέγχων με στόχο να διασφαλίσει την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς στον τομέα της εστίασης.
Οι δραστηριότητες, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την τοπική υπηρεσία υγιεινής και τροφίμων (SIAM) του και τη Μονάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και της Υγείας (NAS), ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και συνεχίστηκαν μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Κύριος στόχος ήταν η προστασία της υγείας όσων συμμετείχαν στις πολυάριθμες γαστρονομικές εκδηλώσεις στα θερμοκήπια του Vibo Valentia.
Έξι εστιατόρια υπέστησαν διοικητικές κυρώσεις, πέντε για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και ένας για παραβίαση των διατάξεων του HACCP, με συνολικό ποσό προστίμων 9.500 ευρώ και περίπου 300 κιλά μη ανιχνεύσιμων τροφίμων που κατασχέθηκαν ή διατέθηκαν.
Η δράση της Εισαγγελίας, υπό την ηγεσία του Camillo Falvo, έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εκστρατεία αυτή με σκοπό την καταπολέμηση κάθε παράνομης πρακτικής που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που προορίζονται για δημόσια κατανάλωση. Η πρωτοβουλία αποτελεί σαφές μήνυμα προς τους φορείς του τομέα των τροφίμων να προσαρμοστούν στα νομικά πρότυπα και να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία της συλλογικής υγείας.
Οι Καραμπινιέροι της Serra San Bruno, σε στενή συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας του Vibo Valentia, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά, προγραμματίζοντας τακτικούς ελέγχους και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Σε μια περιοχή όπως αυτή της Serra Vibo, όπου οι γαστρονομικές παραδόσεις αποτελούν πυλώνα της ταυτότητας και της ελκυστικότητας της περιοχής, αυτή η εκστρατεία ελέγχου αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποιότητας της προσφοράς τροφίμων και κρασιού, διαφυλάσσοντας την τοπική διατροφική κληρονομιά.