Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων κοντά σε σχολεία – Επείγουσα εγκύκλιος για τα σχολικά κυλικεία και τα σχολικά γεύματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων κοντά σε σχολεία - Επείγουσα εγκύκλιος για τα σχολικά κυλικεία και τα σχολικά γεύματα
spot_img

Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τους υγειονομικούς ελέγχου στα κυλικεία, τα σχολικά γεύματα και τα γεύματα από το σπίτι στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Υγείας στις Περιφέρειες και τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά στα κυλικεία το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις σταθερές καντίνες όσο και στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ανωτ. (2) & (3) σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να ακολουθούν πιστά τα οριζόμενα στην ανωτέρω σχετική νομοθεσία.

Ειδικά ως προς την υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» επισημαίνεται ότι από τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν διαπιστωθεί ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Για το λόγο αυτό πρέπει να δίδεται κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στα εξής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης:

  • · τήρηση των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων
  • · διατήρηση των έτοιμων γευμάτων στις ενδεικνυόμενες θερμοκρασίες
  • · χρόνος μεταφοράς και διατήρησης των έτοιμων γευμάτων
  • · καταλληλότητα των περιεκτών τροφίμων
  • · κανόνες σήμανσης τροφίμων (σχετικά με τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα των τροφίμων)

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να διεξάγονται τακτικοί Υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από σχολικά συγκροτήματα.

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων & χώρων εστίασης

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα πρέπει να τηρούνται τα οι παρακάτω οδηγίες:

· Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη με αριθμ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 35797/ 11-4-2012 (Β’1199), όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

 · Σε περίπτωση επιδημικών αναπνευστικών λοιμώξεων, η απασχόληση του προσωπικού των κυλικείων- καντίνες γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των υγειονομικών διατάξεων και τις τυχόν γενικότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως κάθε φορά ισχύουν για τα ΚΥΕ.

 · Το προσωπικό εκπαιδεύεται σχετικά με τη τήρηση των κανόνων υγιεινής, με ιδιαίτερη έμφαση στα εξής: Ø Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ). Χρήση γαντιών μιας χρήσεως (σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ). Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης– μυοκτονίας της επιχείρησης.

· Τακτικός & καλός αερισμός του χώρου.

· Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα διατίθενται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινη συσκευασία, κατάλληλη για τρόφιμα

· Για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς μεταδοτικών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού συστήνεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή συνωστισμού κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.

· Φιάλη αλκοολούχου διαλύματος με αντλία έγχυσης πρέπει να είναι τοποθετημένη σε εμφανή θέση προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού, για την υγιεινή των χεριών.

 · Εικονογραφημένες οδηγίες για την σωστή χρήση του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής & αναπνευστικής υγιεινής, καλό είναι να αναρτώνται σε εμφανή θέση για ενημέρωση μαθητών και προσωπικού.

Στην περίπτωση που οι μαθητές φέρουν από τα σπίτια τους μαγειρεμένα γεύματα, αυτά πρέπει να τοποθετούνται, άμεσα σε ψυγείο, (ιδιαίτερα τα πιο ευπαθή) και να διατηρούνται σε θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των 5˚C μέχρι να καταναλωθούν. Τα εν λόγω γεύματα πριν καταναλωθούν πρέπει να αναθερμαίνονται σε κατάλληλους φούρνους σε θερμοκρασία ανώτερη των 70˚C και στη συνέχεια να καταναλώνονται άμεσα. Εφιστάται η προσοχή στην ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο από το προσωπικό που εμπλέκεται στην προετοιμασία των γευμάτων, όσο και από τους μαθητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο