Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από 1η Ιουνίου ο νέος φόρος στα πλαστικά μπουκάλια στην Ελλάδα: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑπό 1η Ιουνίου ο νέος φόρος στα πλαστικά μπουκάλια στην Ελλάδα: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων
spot_img

Mε περιβαλλοντικό τέλος, ύψους 8 λεπτών του ευρώ (0,08 ευρώ), θα επιβαρύνεται κάθε συσκευασία πλαστικού μπουκαλιού με ετικέτα πολυβινυλοχλωρίδιο – PVC.

Ο νέος φόρος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2022 και αφορά πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια) νερού η αναψυκτικού, τα οποία περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) στην ετικέτα τους.

Το τέλος των 8 λεπτών του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) θα επιβάλλεται σε κάθε σημείο πώλησης των προϊόντων και κινείται στη λογική του τέλους, που είχε επιβληθεί στις πλαστικές σακούλες για να μειώσει τη χρήση τους.

Η λογική απορία, που θα έχετε, είναι γιατί στα πλαστικά μπουκάλια με την ετικέτα PVC. H επίσημη απάντηση είναι πως σε αυτά τα μπουκάλια δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός τις συγκεκριμένης ετικέτας και επομένως η ανακύκλωσή τους.

Ο φόρος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Οι υποχρεώσεις για επιχειρήσεις και λογιστήρια 

Ο φόρος θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης και να αποτυπώνεται και στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Οι επιχειρήσεις μάλιστα υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

Όσον αφορά την απόδοση του τέλους στο Δημόσιο, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε τρίμηνο δήλωση απόδοσης του τέλους, στη Φορολογική Διοίκηση, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Βέβαια, όπως καθορίζεται και στη σχετική απόφαση (υπ΄αρίθμ. Α1061/20.5.2022) της ΑΑΔΕ, μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Επισημαίνεται δε ότι για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του μηνός Ιουνίου 2022, η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2022.

Σε κάθε περίπτωση κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της υποβολής της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, και εφόσον υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία λειτουργίας αυτής, η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Από την άλλη πλευρά σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Πατάει «γκάζι» στην ανακύκλωση η Ελλάδα

Ο εν λόγω φόρος είναι μία από τις δράσεις, που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό η Ελλάδα να κάνει σημαντικά βήματα προς την ανακύκλωση, καθώς είμαστε τέταρτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

– Η λειτουργία από το 2023 συστήματος εγγυοδοσίας για συσκευασίες αλουμινίου και γυάλινες φιάλες μίας χρήσης, με επιστροφή στον πολίτη του εγγυοδοτικού αντίτιμου.

– Η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2022

Ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς από τον Ιανουάριο του 2025

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα