Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σουπερμάρκετ: Nέα πρότυπα υγιεινής και ελέγχων σε μεγάλες αλυσίδες εισάγει η Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣουπερμάρκετ: Nέα πρότυπα υγιεινής και ελέγχων σε μεγάλες αλυσίδες εισάγει η Βρετανία
spot_img

Νέα μορφή ρύθμισης σε εθνικό επίπεδο για την ασφάλεια τροφίμων στα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας.

 Στη συνεδρίασή της την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, συζήτησε την πρόταση για την υιοθέτηση ενός νέου προτύπου, για την υγιεινή των τροφίμων σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Το συμβούλιο έλαβε υπόψιν τα αποτελέσματα μιας δοκιμής με πέντε μεγάλα σούπερ μάρκετ που έγινε το 2023.     

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι χώροι των σούπερ μάρκετ υποβάλλονται σε προγραμματισμένη επιθεώρηση κάθε λίγα χρόνια από την τοπική τους αρχή. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η FSA εξέτασε τα εσωτερικά συστήματα ελέγχου υγιεινής τροφίμων των επιχειρήσεων και είδε μηνιαία δεδομένα από εσωτερικούς ελέγχους και από ελέγχους τρίτων, σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ψύξης, του ελέγχου παρασίτων και του καθαρισμού σε όλα τα καταστήματα.

Οι αξιωματικοί της περιβαλλοντικής υγείας της FSA πραγματοποίησαν ορισμένους τοπικούς ελέγχους για να επαληθεύσουν τα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η FSA είχε πρόσβαση σε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ελέγχους, από τις 1.500 επιθεωρήσεις των τοπικών αρχών που πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η FSA μπόρεσε να παρατηρήσει τις τάσεις στην απόδοση σε όλα τα συμμετέχοντα καταστήματα λιανοπωλητών και περιθώρια βελτίωσης στα συστήματα ασφάλειας τροφίμων, παράλληλα με τις υπάρχουσες επιθεωρήσεις μεμονωμένων χώρων.   

Το συμβούλιο συμφώνησε ότι η ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να παρέχει πρόσθετο έλεγχο των ελέγχων ασφάλειας των τροφίμων σε ορισμένες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών. Ζήτησε να διερευνηθεί περαιτέρω η ιδέα με εκτεταμένη δέσμευση και διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, τις πρωτογενείς αρχές, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς και με συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της FSA τον Δεκέμβριο.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση του διοικητικού συμβουλίου, η καθηγήτρια Susan Jebb, Πρόεδρος της FSA είπε:  

«Αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που μπορεί να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, συνεχίζοντας να δίνουμε προτεραιότητα στις βελτιώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων για τους καταναλωτές.   Τα στοιχεία από τη δοκιμή που μας παρουσιάστηκαν σήμερα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ιδέες θα μας δώσουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και πιο συχνά, συμπληρώνοντας το υπάρχον καθεστώς επιθεώρησης.  Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους έκαναν ερωτήσεις και μοιράστηκαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους μαζί μας πριν από τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πολλές από τις λεπτομέρειες που πρέπει τώρα να επεξεργαστούμε. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε από τους αξιωματούχους να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και να μας ενημερώσουν τον Δεκέμβριο με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα επόμενα βήματα».    

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο