H αποκατάσταση των γεωργικών οικοσυστημάτων έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των τροφίμων μακροπρόθεσμα.
Στις 17/6/2024 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν επίσημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law), ο οποίος είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος του είδους του σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η διαδικασία για την έγκριση αυτής της σημαντικής νομικής πράξης έχει περάσει από σαράντα κύματα μετά την πρόταση της ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, διότι παραλίγο να απορριφθεί στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2024, εφόσον δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία από τα κράτη μέλη.
Η νέα διάταξη στοχεύει στη θέσπιση μέτρων και κανόνων σε επίπεδο Ένωσης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας της φύσης σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης, διότι παρά τις ενωσιακές και διεθνείς προσπάθειες, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνεχίζονται με ανησυχητικό ρυθμό και αποβαίνουν σε βάρος του ανθρώπου, της οικονομίας και του κλίματος.
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται ευρέως, ιδίως στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το 2022, όπου υπογραμμίζεται ότι ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν στη διάθεσή τους σύντομο χρονικό περιθώριο που στενεύει γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον, δεδομένου ότι η αύξηση των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων έχει οδηγήσει σε κάποιες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Αυτό απαιτεί την υλοποίηση επείγουσας δράσης, ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, ιδίως με την αποκατάσταση υποβαθμισμένων υγροτόπων και ποταμών, δασών και γεωργικών οικοσυστημάτων. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις υπογράμμισαν περαιτέρω την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων. Οι αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια καθιστούν απαραίτητη την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, όπως οι εξαρτήσεις από τις εισαγωγές, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση σε βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκατάσταση των γεωργικών οικοσυστημάτων έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των τροφίμων μακροπρόθεσμα, και η αποκατάσταση της φύσης λειτουργεί ως ασφαλιστήριο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://environment.ec.europa.eu/publications/nature-restoration-law_en