Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lip gloss: Συναγερμός για το καρκινογόνο συστατικό που περιέχουν – Τι υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ

ΑρχικήΟικιακάLip gloss: Συναγερμός για το καρκινογόνο συστατικό που περιέχουν - Τι υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ
spot_img

Εάν το TiO₂ καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες από καλλυντικά για στοματική χρήση, υπάρχει ανησυχία για γενετική βλάβη ή την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων

Η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (TiO₂) σε καλλυντικά, όπως το Lipgloss, προκαλεί ανησυχία λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Το TiO₂ απαγορεύτηκε το 2022 ως πρόσθετο τροφίμων καθώς δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί η μεταλλαξιογόνος δράση της ουσίας και η πιθανή πρόκληση γενετικής βλάβης, και η ανησυχία επεκτάθηκε και στα καλλυντικά, καθώς κάποια από αυτά τα προϊόντα μπορούν να καταποθούν κατά λάθος.

Σύμφωνα με την SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety), την επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει ανεξάρτητες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα καλλυντικά και τα προϊόντα υγιεινής για να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας των καταναλωτών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολιτικών και κανονισμών που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ, τα καλλυντικά για τα χείλη μπορούν επίσης να καταπίνονται σε ποσότητες έως και 57 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μεγαλύτερες ποσότητες TiO2 σε νανομορφή θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο έντερο. 

Εάν το TiO₂ καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, υπάρχει ανησυχία για γενετική βλάβη ή την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο όταν εισπνέεται ή καταναλώνεται. Ειδικά, το TiO₂ σε μορφή νανοσωματιδίων μπορεί να διαπεράσει το δέρμα ή να προκαλέσει βλάβες στους πνεύμονες όταν εισπνέεται.

Διοξείδιο του τιτανίου σε “Καλλυντικά για στοματική χρήση”

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της επιστημονικής επιτροπής SCCS εξέτασε εάν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τις πολυάριθμες ποιότητες διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιούνται στα “καλλυντικά για στοματική χρήση”.

Για σχεδόν όλες τις ιδιότητες του TiO2, η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο γονοτοξικότητας και ζητά περισσότερα δεδομένα. Προφανώς, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι παραλλαγές TiO2 μπορούν να απορροφηθούν μέσω του στοματικού βλεννογόνου και πώς επηρεάζουν τα κύτταρα εκεί.

Η βιομηχανία καλλυντικών έχει πλέον υποβάλει έναν «περιεκτικό φάκελο ασφάλειας» – επομένως, προφανώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η SCCS αναμένεται να ξεκινήσει την ανανεωμένη αξιολόγηση ασφάλειας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

«Μόλις η επιτροπή εκδώσει την επικαιροποιημένη γνώμη της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πιθανά ρυθμιστικά μέτρα». Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς ή απαγόρευση του TiO2 σε ορισμένες κατηγορίες καλλυντικών προϊόντων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Πως μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής έως και 60 ημέρες – Εύρημα Ελλήνων ερευνητών

Μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών

Φάρμακα περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χρωστική ουσία – Οργανώσεις κατηγορούν την ΕΕ για αδράνεια

Χρωστική ουσία που κατηγορείται για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και έχει απαγορευτεί ως πρόσθετο στα τρόφιμα πριν από τρία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φάρμακα

Δημοφιλής κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει απαγορευμένη χημική ουσία – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση

Εντοπίστηκε απαγορευμένη χημική ένωση σε πολύ δημοφιλές προϊόν περιποίησης μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα