Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πράσινο φως στο νέο Κανονισμό της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης

ΑρχικήΝομοθεσίαΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πράσινο φως στο νέο Κανονισμό της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης
spot_img

H αποκατάσταση των γεωργικών οικοσυστημάτων έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των τροφίμων μακροπρόθεσμα.

Στις 17/6/2024  πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, όπου τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν επίσημα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law), ο οποίος είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος του είδους του σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η διαδικασία για την έγκριση αυτής της σημαντικής νομικής πράξης έχει περάσει από σαράντα κύματα μετά την πρόταση της ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, διότι παραλίγο να απορριφθεί στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2024, εφόσον δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία από τα κράτη μέλη.

Η νέα διάταξη στοχεύει στη θέσπιση μέτρων και κανόνων σε επίπεδο Ένωσης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και της ανθεκτικότητας της φύσης σε ολόκληρη την επικράτεια της Ένωσης, διότι παρά τις ενωσιακές και διεθνείς προσπάθειες, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων συνεχίζονται με ανησυχητικό ρυθμό και αποβαίνουν σε βάρος του ανθρώπου, της οικονομίας και του κλίματος.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται ευρέως, ιδίως στην έκθεση  της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το 2022, όπου υπογραμμίζεται ότι ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν στη διάθεσή τους σύντομο χρονικό περιθώριο που στενεύει γρήγορα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον, δεδομένου ότι η αύξηση των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων έχει οδηγήσει σε κάποιες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Αυτό απαιτεί την υλοποίηση επείγουσας δράσης, ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, ιδίως με την αποκατάσταση υποβαθμισμένων υγροτόπων και ποταμών, δασών και γεωργικών οικοσυστημάτων. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις υπογράμμισαν περαιτέρω την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων. Οι αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και οι ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια καθιστούν απαραίτητη την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, όπως οι εξαρτήσεις από τις εισαγωγές, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετάβαση σε βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκατάσταση των γεωργικών οικοσυστημάτων έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των τροφίμων μακροπρόθεσμα, και η αποκατάσταση της φύσης λειτουργεί ως ασφαλιστήριο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://environment.ec.europa.eu/publications/nature-restoration-law_en

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/06/17/nature-restoration-law-council-gives-final-green-light

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα