Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτικές πρωτεΐνες: Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν ενιαία στρατηγική στην παραγωγή

ΑρχικήΝέαΦυτικές πρωτεΐνες: Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν ενιαία στρατηγική στην παραγωγή
spot_img

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υιοθέτηση κοινής στρατηγικής στο θέμα της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών, η έλλειψη των οποίων φάνηκε ακόμα περισσότερο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την πρόταση υπέβαλε η Αυστριακή αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Γεωργίας, ζητώντας να αναπτυχθεί μία ευρωπαϊκή στρατηγική φυτικών πρωτεϊνών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Οι φυτικές πρωτεΐνες, συνήθως περιλαμβάνουν σόγια, όσπρια και ελαιούχους σπόρους και ενώ για χρόνια αποτελούσαν βασικό συστατικό των ζωοτροφών, πλέον καταναλώνονται όλο και περισσότερο ως ανθρώπινη τροφή, με παγκόσμιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 7%. Ωστόσο, η ΕΕ έχει σημαντικό έλλειμμα σε φυτικές πρωτεΐνες, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές από αλλού για την κάλυψη των αναγκών της σε πρωτεΐνες. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% της σόγιας που απαιτείται για τις ζωοτροφές της ΕΕ, εισάγεται από τρίτες χώρες. Η ευπάθεια της ΕΕ ως αποτέλεσμα της εξάρτησής της από τις εισαγωγές έγινε πιο φανερή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.

Όπως εξήγησε η υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας Elisabeth Köstinger, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ευρωπαϊκής παραγωγής και στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών. Τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν εγχώριες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, η Köstinger επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει τομέας γεωργίας όπου να εξαρτόμαστε τόσο πολύ από τις εισαγωγές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αυστριακή αντιπροσωπεία υποβάλλει μια τέτοια πρόταση. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Αυστριακή υπουργός και ο Γάλλος ομόλογός της υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών όπως η σόγια, τα όσπρια και οι ελαιούχοι σπόροι στην ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η αυτάρκεια των Ευρωπαϊκών χωρών.

Με την πρόταση συμφώνησαν πολλοί Υπουργοί Γεωργίας μεταξύ των οποίων η υφυπουργός της Γερμανίας Σίλβια Μπέντερ, ο υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας, Henk Staghouwer και ο Τσέχος υπουργός Zdeněk Nekula ωστόσο η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία, αλλά τόνισε πως η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες» σε αυτό το στάδιο.

Αντίθετα, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των διαφορετικών εργαλείων που προβλέπονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τις ήδη υπάρχουσες ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους για να επεκτείνουν την παραγωγή πρωτεϊνών στις χώρες τους

Πληροφορίες: Euractiv

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο