Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Burns» ενοχοποιεί τα στιγμιαία νούντλς για την πλειοψηφία των εγκαυμάτων που έχουν συμβεί σε παιδιά.
Για πολλούς, τα «στιγμιαία» νούντλς αποτελούν ένα νόστιμο comfort food. Μπορεί κανείς να τα φτιάξει μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με βραστό νερό στο φούρνο μικροκυμάτων.
Αλλά γνωρίζατε ότι τα στιγμιαία νουντλς έχουν μια σκοτεινή πλευρά; Μάλιστα, σύμφωνα με μια του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Burns», αυτό το comfort food είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα εγκαύματα παιδιών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρατίθενται από τη New York Post, από τις 790 περιπτώσεις στις οποίες παιδιά υπέστησαν εγκαύματα μεταξύ 2010 και 2020, το 31% (245 ασθενείς) τα έπαθε μαγειρεύοντας στιγμιαία νούντλς. Ένα ακόμα 40% αφορά παιδιά που προετοίμαζαν το γεύμα μόνα τους και χωρίς επίβλεψη.
Ο Sebastian Vrouwe, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο ανέφερε πως για τα εγκαύματα από τα instant νούντλς ευθύνεται η ποσότητα της θερμότητας που παράγεται από το ζέσταμά τους, η οποία συγκεκριμένα προκαλεί εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού σε οποιονδήποτε, ειδικά στα παιδιά λόγω του λεπτότερου δέρματός τους.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα μαύρα παιδιά σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από εγκαύματα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, αν και η μελέτη δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι σε περιοχές και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες και τα παιδιά καλούνται να έχουν πιο ενεργό ρόλο στο σπίτι από μικρή ηλικία, όπως με το να μαγειρεύουν το φαγητό τους μόνα τους.
Ένα ακόμα στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είμαι ότι τα εγκαύματα από τα στιγμιαία noodles αφήνουν έντονα σημάδια, τα οποία οφείλονται στο αμυλούχο νερό του φαγητού και που μπορεί να χρειάζονται ακόμα και νοσηλεία ή χειρουργική επέμβαση.
Το εν λόγω φαγητό έχει ενοχοποιηθεί και από παλαιότερη έρευνα για τη συχνότητα που προκαλεί εγκαύματα στα παιδιά. Συγκεκριμένα, σε μελέτη του 2018 που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής οι comfort soups και τα νούντλς ευθύνονταν για 1 στα 5 παιδικά εγκαύματα ετησίως την περίοδο μεταξύ 2006 και 2016 και τα οποία οδηγούσαν πολλά παιδιά στα επείγοντα
Τα εγκαύματα είτε από βραστό νερό είτε από λάδι είναι ένα αρκετά συχνό ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον στην κουζίνα. Συγκεκριμένα, έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Εγκαυμάτων έδειξε πως τα καψίματα από λάδι αντιπροσωπεύουν το 7% όλων των εγκαυμάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (79,5%) να συμβαίνει στις οικιακές κουζίνες.