Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Hortopita: Το σήμα κατατεθέν της συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στο Food festival στο Λονδίνο

ΑρχικήΝέαHortopita: Το σήμα κατατεθέν της συμμετοχής της Θεσσαλονίκης στο Food festival στο Λονδίνο
spot_img

Β. Πατουλίδου: «Το 80% όσων ήρθαν φέτος στο Food Festival είχε πάνω του τα αυτοκόλλητα hortopita, mezedes και bougatsa».

Πρωί Σαββάτου και ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται σιγά σιγά κάτω από τον γυάλινο θόλο του Business Design Centre, ενός διατηρητέου κτιρίου στην περιοχή Islington του Λονδίνου που άνοιξε το 1862 για να φιλοξενεί αγροτικές εκθέσεις. Στον ίδιο χώρο, που σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, οι σεφ από τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν το αλεύρι από σκληρό σιτάρι, πλένουν τα μυρώνια, τις τσουκνίδες και τα λάπατα και βάζουν τηγάνι στη φωτιά για να τσιγαρίσουν φρέσκο κρεμμυδάκι. Στη συνέχεια ανοίγουν φύλλο, τρίβουν την φέτα και ετοιμάζουν την περίφημη χορτόπιτα, (hortopita) σήμα κατατεθέν της φετινής παρουσίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Food Festival του περιοδικού National Geographic Traveler. Μια ώρα αργότερα οι πύλες ανοίγουν για το κοινό που αρχίζει να πλησιάζει και να δοκιμάζει γεύσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

         «Βλέπαμε ότι το 80% όσων ήρθαν στο Food Festival είχε πάνω του τα αυτοκόλλητα «hortopita», «mezedes» και «bougatsa». Αυτό αποδείκνυε ότι όλοι αυτοί επισκέφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το περίπτερο του Οργανισμού και δοκίμασαν τις νοστιμιές που σερβίραμε» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η ίδια σημείωσε ότι τα αυτοκόλλητα απεικόνιζαν κάθε μια από τις γεύσεις που παρουσίασε ο Οργανισμός στη διοργάνωση και συγκεκριμένα: τη χορτόπιτα, το ξινόμαυρο κρασί, την μπουγάτσα, τη ρετσίνα, το τσουρέκι, τον φραπέ, τη φέτα, το γύρο, το κρασί, το κουλούρι, το χωριάτικο λουκάνικο, το κασέρι και τους μεζέδες.

   Ανάρπαστη η χορτόπιτα

         «Όσα χρόνια και αν επισκέπτομαι το Λονδίνο, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο πολύ κόσμο. Ειδικά στη διοργάνωση του National Geographic Traveler, από το πρωί του Σαββάτου ως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, το περίπτερο του Οργανισμού δεν έμεινε ποτέ χωρίς ουρά. Οι περισσότεροι, όταν δοκίμαζαν χορτόπιτα, προσπαθούσαν να μην απομακρύνονται από το σημείο, για να ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι. Δυστυχώς είχαμε στη διάθεσή μας μόνο δύο φούρνους και προσφέραμε συνολικά είκοσι ταψιά χορτόπιτα. Τελικά δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Την Κυριακή μάλιστα έρχονταν πολλοί που ζητούσαν να δοκιμάσουν και πάλι χορτόπιτα, η οποία όμως έκανε την επίσημη εμφάνισή της το Σάββατο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου.

         Όσο για τη γέμιση της χορτόπιτας, αυτή φαίνεται να κίνησε το ενδιαφέρον όσων των δοκίμασαν καθώς οι περισσότεροι ρωτούσαν τι είδους χόρτα περιείχε. Η απάντηση που λάμβαναν ήταν ότι η γέμιση είχε τσουκνίδα, μυρώνια, καυκαλήθρες, λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, όλα τους από τη γη της Μακεδονίας ενώ τα υλικά «ταξίδεψαν» με το αεροπλάνο ώστε να μαγειρευτούν στο Λονδίνο σε μια εκδοχή vegan χορτόπιτας και σε μιαν άλλη vegetarian χορτόπιτας με φέτα ΠΟΠ Θεσσαλονίκης που «συνοδεύτηκε» με Μαλαγουζιά.

   Εντύπωση προκάλεσε το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη

         Εντύπωση προκάλεσε, άλλωστε, η διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου με τον παραδοσιακό πλάστη. «Ο πλάστης, που έφερε την ένδειξη “Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης” ήταν για τους επισκέπτες ένα εντυπωσιακό εργαλείο που δεν είχαν ξαναδεί. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι με ένα τόσο απλό εργαλείο και με μια εξαιρετική τεχνική μπορεί να επιτευχθεί ένα τόσο καλό γευστικό αποτέλεσμα», δήλωσε, από την πλευρά του ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης που συμμετείχε στην αποστολή. «Ο πλάστης είναι πολύ καλός διότι παρουσιάζει την αυθεντικότητα, την παράδοση και την τέχνη της δημιουργίας μέσα από τη βιώσιμη διατροφή και την εξέλιξη της γαστρονομίας», πρόσθεσε.

         Συγκεκριμένα, φύλλο «άνοιξαν» στο Λονδίνο οι σεφ Γιώργος Παλησίδης, Λυδία Γρανούζη, Αιμίλιος Sant και Στέλιος Πάνορμος ενώ τη συνολική παρουσία του Οργανισμού επιμελήθηκαν η Διευθύντρια του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Μαρία Πουλουκτσή, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ του Οργανισμού Γρηγόρης Τούλιας και το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Χρύσα Γρανούζη.

         Τέσσερις εθελοντές από το κοινό συμμετείχαν στο σόου του ανοίγματος του φύλλου ενώ πενήντα πλάστες και δέκα ποδιές με το λογότυπο του Οργανισμού μοιράστηκαν σε όσους κέρδισαν το κουίζ που διοργανώθηκε και απάντησαν σωστά σε ερωτήσεις όπως «που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη», «πώς πήρε το όνομά της», «ποια είναι η ιστορία της» κ.α.

   Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την χορτόπιτα

         Όπως, ανέφερε, εξάλλου ο κ. Παλησίδης, οι περισσότεροι επισκέπτες του Food Festival δεν γνώριζαν τη χορτόπιτα καθώς το πλησιέστερο έδεσμα – σνακ που ξέρουν είναι η τάρτα και η κισ λορέν με σπανάκι. «Η χορτόπιτα που προσφέραμε ήταν μια έκπληξη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λονδίνου» τόνισε η κ. Πατουλίδου.

         Οι εκδηλώσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Food Festival έγιναν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρίας Καραγιάννη. Στο πλαίσιο αυτό ο σεφ ‘Αρης Τσάβος και η δημιουργική ομάδα των εστιατορίων Estrella ετοίμασαν και προσέφεραν στους συμμετέχοντες ένα all day breakfast & brunch με αυθεντικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και άριστες πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο