Η Ισπανία ενέκρινε την εξαγωγή σχεδόν 17.000 τόνων τοξικών ουσιών το 2023
Η έκθεση του Ecologistas en Acción, Public Eye, του συνδικάτου Comisiones Obreras, της EEB και της PAN Europe υπογραμμίζει τα διπλά πρότυπα στη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων: ενώ απαγορεύει περισσότερες από 247 τοξικές ουσίες εντός των συνόρων της, η ΕΕ επιτρέπει στις εταιρείες να τις παράγουν και να τις εξάγουν σε τρίτες χώρες.
Το κορυφαίο εξαγόμενο φυτοφάρμακο ήταν το 1,3-διχλωροπροπένιο (1,3-D), ένα υποκαπνιστικό εδάφους που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στην ΕΕ από το 2007 και χαρακτηρίστηκε ως πιθανή καρκινογόνος ουσία από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το 2023 η Ισπανία εξακολουθούσε να στέλνει σχεδόν 13.000 τόνους—κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μαρόκο. Αυτές οι δύο χώρες λαμβάνουν τα περισσότερα απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα από την Ισπανία και ακολουθούν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, η Σενεγάλη, η Γουατεμάλα, η Ρωσία και η Αργεντινή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όχι πολύ σχετικό με την οικονομία της ΕΕ, αλλά καταστροφικό στον παγκόσμιο Νότο
Η εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον στον Παγκόσμιο Νότο, γεγονός που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτές τις περιοχές, τα φυτοφάρμακα πωλούνται συχνά σε πλαστικές σακούλες χωρίς ετικέτα, μερικές φορές μπερδεύονται με συσκευασίες τροφίμων ή χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους για την καταπολέμηση των παρασίτων – χωρίς να έχουν επίγνωση των κινδύνων που ενέχουν για τα παιδιά που παίζουν στο πάτωμα. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2024, ΜΚΟ στο Καμερούν και τη Νότια Αφρική έχουν αναφερθεί δεκάδες θάνατοι παιδιών από δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ. Επιπλέον, η χρήση τους από τους αγρότες χωρίς καμία ενημέρωση ή μέτρα ατομικής προστασίας εκτιμάται ότι προκαλεί 11.000 θανάτους από δηλητηρίαση παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Ωστόσο, ο τερματισμός αυτών των εξαγωγών στην ΕΕ δεν θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια για την οικονομία ούτε θα απειλήσει τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που συντονίζει η PAN Europe. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ισπανίας, μόνο 10 εταιρείες βρίσκονται πίσω από την εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων από την Ισπανία, με την Teleos Hispania SLU να αποτελεί πάνω από το 40% του συνολικού όγκου και με λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Ακολουθούν στενά οι Agroquímicos del Levante, Tris Hispania SL, Bayer και ο αμερικανικός κολοσσός Corteva.
Τα πιο επικίνδυνα επιστρέφουν στο τραπέζι μας
Τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ευρώπη εξακολουθούν να καταλήγουν στις ευρωπαϊκές δίαιτες. Η έκθεση, “Διπλά πρότυπα, διπλός κίνδυνος: Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην προμήθεια τροφίμων της Ευρώπης”, αποκάλυψε πόσες από αυτές τις επικίνδυνες χημικές ουσίες επιστρέφουν ως υπολείμματα στα εισαγόμενα τρόφιμα, εκθέτοντας τους καταναλωτές σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα με εκείνους σε τρίτες χώρες που ενδέχεται να εξακολουθούν να εξάγουν στην Ευρώπη τρόφιμα που καλλιεργούνται με αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Σε αυτή τη νέα έκθεση, η δεύτερη χώρα στην οποία η Ισπανία εξήγαγε την επιβλαβή ουσία 1,3-D ήταν το Μαρόκο, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στην καλλιέργεια τομάτας και όπου οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν καν προστατευτικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερες εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που αναλύει λιγότερο τα απαγορευμένα από την ΕΕ φυτοφάρμακα σε εισαγόμενα τρόφιμα, όπως αναφέρει το Ecologistas en Acción, επομένως τα υπάρχοντα στοιχεία για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα πρέπει να θεωρηθούν υποεκτίμηση.
Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να εξάγει απαγορευμένα φυτοφάρμακα
Η ΕΕ πρέπει να τερματίσει τα διπλά μέτρα και μέτρα και να σταματήσει αμέσως τις εξαγωγές φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη λόγω των επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον. Η PAN Europe, μαζί με ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, προέτρεψε τον Επίτροπο για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα να αναλάβει δράση -τόσο μέσω ανοιχτής επιστολής όσο και κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης για τα φυτοφάρμακα με διαδήλωση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένα σαφές αίτημα ήταν να σταματήσει η εισαγωγή τροφίμων που καλλιεργούνται με αυτά τα τοξικά φυτοφάρμακα.
Οι οργανώσεις πίσω από αυτήν την έκθεση καλούν την Ισπανία να σταματήσει επίσης την εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ. Προτρέπουν συγκεκριμένα την Ισπανία να απορρίψει τον καθορισμό ανώτατων ορίων υπολειμμάτων πάνω από το καθορισμένο επίπεδο ανίχνευσης φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα τρόφιμα (δηλαδή να μην επιτρέπει την ανίχνευση τέτοιων φυτοφαρμάκων) και να ενισχύσει τους τελωνειακούς ελέγχους και την παρακολούθηση. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών και τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού για τους αγρότες.
Πηγή: PAN EUROPE