Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κότα με τα “χρυσά αυγά” που θα σώσει περίπου 3,25 εκατ. αρσενικούς νεοσσούς από το θάνατο

ΑρχικήΝέαΗ κότα με τα "χρυσά αυγά" που θα σώσει περίπου 3,25 εκατ. αρσενικούς νεοσσούς από το θάνατο
spot_img

Η γονιδιακά επεξεργασμένη κότα Golda που εκκολάπτεται χρησιμοποιώντας μοναδική τεχνολογία αναμένεται να κάνει την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών πιο ηθική.

Μεγάλη μέρα για τα δικαιώματα των κοτόπουλων, καθώς επιστήμονες “ανακάλυψαν” μια θαυματουργή κότα. Η κότα αυτή, όμως, παρόλο που δεν κάνει χρυσά αυγά, σώζει εκατομμύρια νεογέννητα αρσενικά κοτόπουλα μιας ημέρας από το θάνατο.

Προτού εξηγήσουμε περισσότερα για την καινοτομία, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ανακοίνωσε νομοθεσία για την απαγόρευση της θανάτωσης νεοσσών μίας ημέρας της φυλής ωοπαραγωγών ορνίθων. Η απαγόρευση θα ισχύει και στις 27 χώρες της Ε.Ε.

 Για τη συζήτηση στην Επιτροπή αποτέλεσε αφορμή μια αναφορά Γερμανού πολίτη, ο οποίος ζήτησε σταματήσει η σφαγή των αρσενικών νεοσσών, υποστηρίζοντας ότι αυτό παραβιάζει την Οδηγία για την προστασία των ζώων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται  κάθε ενέργεια που προκαλεί πόνο, ταλαιπωρία ή τραυματισμό ζώου χωρίς εύλογη αιτία.

Το πρόβλημα είναι πράγματι πολύ μεγάλο, καθώς μέσω της σφαγής, η βιομηχανία αυγών καταστρέφει σχεδόν τα μισά νεογέννητα αρσενικά κοτοπουλάκια που γεννιούνται, επειδή δεν γεννούν αυγά. Πρόκειται για περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα σκοτώνονται ετησίως, αριθμός που εγείρει ανησυχίες για όσους υποστηρίζουν την καλή διαβίωση των ζώων και την ηθική παραγωγή τροφίμων.

Ωστόσο, όπου υπάρχει πρόβλημα, η επιστήμη και η τεχνολογία εργάζονται για να αναπτύξουν μια λύση σε αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες κατασκεύασαν γενετικά μια κότα που γεννά αυγά από τα οποία εκκολάπτονται μόνο θηλυκοί νεοσσοί. 

Η “κότα Golda” εκτράφηκε από μια ειδική τεχνολογία που μεταφέρει ένα βιολογικό χαρακτηριστικό μέσω των φυλετικών χρωμοσωμάτων, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη αρσενικών εμβρύων. Επί του παρόντος εκτρέφει μια νέα γενιά κοτόπουλων, εντελώς πανομοιότυπη με τα κανονικά κοτόπουλα που γεννούν βρώσιμα αυγά και χρησιμοποιούνται ήδη στη γεωργία.

Η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Huminn Company και του Volcanic Institute, ενός ισραηλινού ινστιτούτου έρευνας αγροδιατροφής.

Η κότα Golda προσφέρει λύσεις σε δύο διαφορετικά ζητήματα που ταλανίζουν τη βιομηχανία αυγών. Όχι μόνο θα μειώσει τους πόρους που απαιτούνται για την εκκόλαψη νεοσσών, αλλά θα βάλει ένα τέλος στην αλόγιστη διαλογή και θανάτωση των αρσενικών νεογέννητων κοτόπουλων μιας ημέρας, που θεωρούνται “περιττό υποπροϊόν”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται η Golda να μειώσει τη θανάτωσή τους κατά το ήμισυ.

Η νέα πρόοδος για τα εκτρεφόμενα πουλερικά έχει λάβει υποστήριξη από την ομάδα για την καλή διαβίωση των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Compassion in World Farming, σύμφωνα με το Food Ingredients First. Μεγάλη πρόοδος για τα δικαιώματα του κοτόπουλου!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα