Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ διαψεύδει ότι θα εμπλουτίσει τα προϊόντα της με αλεύρι από έντομα

ΑρχικήΝέαΗ ΟΛΥΜΠΟΣ διαψεύδει ότι θα εμπλουτίσει τα προϊόντα της με αλεύρι από έντομα
spot_img

Τι αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΟΛΥΜΠΟΣ για τις κατηγορίες εις βάρος της.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, δημοσιεύματα σε οικονομικές ιστοσελίδες ανέφεραν μια νέα επιχειρηματική κίνηση της οικογένειας Σαράντη, γνωστής από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία με τις φίρμες Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η οικογένεια ίδρυσε την εταιρεία Nutribugs Α.Ε. με στόχο την ενασχόληση με τη γεωργική βιοτεχνολογία, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην εκτροφή εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματική απόφαση συνδέεται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη ανάγκη για βιώσιμες ζωοτροφές, καθώς τα έντομα αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρ’ όλα αυτά, η είδηση διαστρεβλώθηκε, οδηγώντας σε διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Σε διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδόθηκε ο ισχυρισμός ότι η Όλυμπος επενδύει στην παραγωγή εντομοπροϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η εταιρεία Nutribugs Α.Ε. ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και αποστολή τη διερεύνηση βιώσιμων εναλλακτικών στις ζωοτροφές μέσω της εκτροφής εντόμων. Η επιλογή αυτή ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες πρακτικές της βιομηχανίας κτηνοτροφίας, καθώς η εντομοπρωτεΐνη έχει αναγνωριστεί ως βιώσιμη λύση για τη διατροφή ζώων.

Η πρωτοβουλία της οικογένειας Σαράντη δεν είναι πρωτοφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τη χρήση εντομοπρωτεΐνης στις ιχθυοτροφές, ενώ το 2021 η χρήση της επεκτάθηκε στη διατροφή πουλερικών και χοίρων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα έντομα είναι ασφαλή για χρήση σε ζωοτροφές, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής.

Όπως επισημαίνουν τα ρεπορτάζ, η ανάπτυξη της εκτροφής εντόμων στην Ελλάδα συναντά διοικητικά και θεσμικά εμπόδια, καθώς δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για αυτή τη δραστηριότητα, ενώ λείπουν τεχνικές προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις εκτροφής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαβούλευση με επιστήμονες για τη διαμόρφωση του απαιτούμενου πλαισίου.

Μετά τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, εμφανίστηκαν αναρτήσεις που παρουσίαζαν την επένδυση ως προσπάθεια παραγωγής τροφίμων από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση. Σχόλια, αναρτήσεις και άρθρα έκαναν λόγο για «ακρίδες, γρύλους και σκαθάρια» που θα διοχετεύονταν στην αγορά, με χαρακτηρισμούς όπως:

  • «Η οικογένεια Σαράντη (γάλα Όλυμπος) μας φέρνει έντομα για κατανάλωση».
  • «Ετοιμάζονται να ταΐσουν ακρίδες, γρύλους και σκαθάρια τους καταναλωτές».
  • «Μποϊκοτάζ στα προϊόντα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά, Κλιάφα».

Η αντίδραση της εταιρείας

Η διοίκηση της Όλυμπος αντέδρασε άμεσα, εκδίδοντας ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην οικογένεια και τα προϊόντα της ΟΛΥΜΠΟΣ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για υποτιθέμενη επένδυση της εταιρίας μας σε παραγωγή προϊόντων από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση είναι ΨΕΥΔΕΙΣ και ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ. Τα fake news που κυκλοφορούν δεν θα επιτρέψουμε να σπηλώσουν τη φήμη της εταιρίας μας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.»

Η εταιρεία υπογράμμισε ότι η δραστηριότητά της παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες.

Η ιδέα της χρήσης εντόμων στις ζωοτροφές δεν αποτελεί καινοτομία. Στη φύση, τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής τρέφονται φυσικά με έντομα, ενώ τα τελευταία χρόνια, η εντομοπρωτεΐνη προβάλλεται ως λύση για τη μείωση της εξάρτησης από την εισαγόμενη σόγια.

Οι Financial Times, ήδη από το 2020, ανέδειξαν τις δυνατότητες αυτής της πρακτικής, παρουσιάζοντας τα έντομα ως μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να παραχθεί με λιγότερους φυσικούς πόρους. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι ζωοτροφές από έντομα μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή των ζώων, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τα τελικά προϊόντα, όπως το γάλα, το κρέας ή τα αυγά.

https://www.ellinikahoaxes.gr/2025/01/08/i-etaireia-olybos-den-fernei-entoma-gia-katanalosi-stin-agora

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα