Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τρώμε σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί τρώμε σοκολάτα του Αγίου Βαλεντίνου;
spot_img

Η ιστορία της μετατροπής της σοκολάτας από γλυκό της ελίτ σε λιχουδιά των ερωτευμένων.

Εν όψει της γιορτής των ερωτευμένων που είναι πολύ κοντά, τα καταστήματα γεμίζουν με κατακόκκινα λουλούδια, φαντεζί ευχετήριες κάρτες και σοκολατάκια. Συνειρμικά και μόνο στη σκέψη της ημέρας του Αγίου Βαλεντινου, στο μυαλό έρχονται κατευθείαν τέσσερα πράγματα: κόκκινο, λουλούδια, καρδιές και σοκολατάκια. Τα λουλούδια από πάντα είναι μια ευγενική και όμορφη ένδειξη αγάπης, το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους που δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια μέρα και η καρδιά είναι το σύμβολο της αγάπης.

Η σοκολάτα όμως πως έχει συνδεθεί με την ημέρα των ερωτευμένων; Σοκολάτες με αφιερώσεις και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς ή με λικέρ, είναι κάποιες από τις άπειρες επιλογές σοκολάτας που υπάρχουν στο εμπόριο εκείνες τις μέρες.

    Η ταύτιση της συγκεκριμένης μέρας με τα σοκολατάκια χρονολογείται περίπου 200 χρόνια πίσω. Στις αρχές του 1800, ο Βρετανός σοκολατοποιός Richard Cadbury κατάφερε να καθιερώσει τον τροπο προώθησης των προϊόντων του στο εύρη κοινό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δημιούργησε ράβδους σοκολάτας με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής, τη στιγμή που το προϊόν αυτό απευθυνόταν μόνο στην ελίτ. Αργότερα προχώρησε στο πάντρεμα της σοκολάτας με ένα σύμβολο του ρομαντισμού από τα βικτωριανά χρόνια. Έφτιαξε κουτιά σε σχήμα καρδιάς γεμάτα με σοκολατάκια, για να τα διανέμει την ημέρα του Αγίου Βαλεντινου. Έτσι αυτό καθιερώθηκε στο χρόνο ως ένα από τα πιο όμορφα συμβολικά δώρα για την γιορτή των ερωτευμένων. Έναν αιώνα μετά, και ενώ η συγκεκριμένη γιορτή κέρδιζε έδαφος στην Αμερική, δημιουργήθηκαν τα σοκολατάκια Hershey’s «Kisses», ενω αργότερα Russell Stover εισήγαγε στο ευρύτερο εμπόριο τα σοκολατάκια σε κουτι με σχήμα καρδιάς. Μέχρι και σήμερα η Russell Stover, είναι ίσως η δημοφιλέστερη εταιρία στις ΗΠΑ, με “σοκολατάκια για ερωτευμένους”.

    Το γιατί βέβαια ταυτίστηκε η σοκολάτα με εκείνη τη μέρα και όχι κάποιο άλλο ζαχαρωτό ή γλυκό οφείλεται κυρίως στην έλξη που νιώθουμε από το συγκεκριμένο υλικό. Από πολλούς πιστεύεται πως η σοκολάτα είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος στο μυαλό των ανθρώπων που την επιλέγουν, απλώς το κάνουν. Είναι η γεύση, η αίσθηση, η υφή, το περιτύλιγμα ή και κάτι παραπάνω;

   Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο επιστήμονας του τμήματος ιατρικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, Michael Macht, και αναλυει η Καθημερινη, η σοκολάτα είναι η τροφή των αισθησεων. Το κακάο κατά βάση περιέχει ουσίες που ενεργοποιούν την απελευθέρωση σεροτονίνης στο σώμα, μιας εκ των ορμονών της ευτυχίας (μεταξυ των: ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και ενδορφίνη). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος επιλέγει τροφές που θα του παρέχουν περισοτερη ενέργεια για να επιβιώσει, όπως η σοκολάτα που περιέχει αναλογία 50% ζάχαρης και 30% λίπους. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, διαπιστώθηκε πως η σοκολάτα συνέχιζε να καταναλώνεται παρ’ όλο που τα πειραματόζωα είχαν χορτάσει. “Το βούτυρο του κακάο λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος, έτσι η σοκολάτα αποσυντίθεται στο στόμα, γεμίζοντάς το. Τα αρώματα διεγείρουν τα οσφρητικά κύτταρα της μύτης και αυξάνουν την επιθυμία για μάσηση”, λέει ο Macht, στην Καθημερινη.

    Δεν είναι όμως μόνο η αίσθηση της ίδιας της σοκολάτας που μας προκαλεί ευφορία και είναι συνδεδεμένη με τις αισθήσεις, αλλά και το εκάστοτε περιτύλιγμα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε στο Heliyon, για το 60% των καταναλωτών η συσκευασία αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή σοκολάτας και επηρεάζει σημαντικά το κομμάτι της απόλαυσης τους. Είναι ίσως η εξήγηση για το πόσο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της σοκολάτας που αφορά προωθητικές ενέργειες για την 14η Φεβρουαριου.

    Η σοκολάτα είναι συνυφασμένη με τον αισθησιασμό και αποτελεί αφροδισιακό, από την εποχή των Αζτέκων. Υπάρχει ένας αστικός μύθος, σύμφωνα με το Santa Barbara Chocholate, εραστές έδιναν ο ένασ στον άλλο σοκολάτα αναμεμειγμένη με κεχριμπάρι για να τονώσουν την αγάπη τους. Ωστόσο αυτό σύμφωνα με την επιστήμη μπορεί να έχει κάποια βάση, καθώς λόγω της  επίδρασης του κακάο στη σεροτονίνη, έρευνες έχουν δείξει πως γυναίκες που τρώνε σοκολάτα έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για ρομαντισμό και ερωτική διάθεση.

    Εκτός όμως από το κομμάτι των αισθήσεων, η σοκολάτα ίσως είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένες στιγμές. Επειδή ακριβώς είναι τόσο λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή και δεν συνίσταται η καθημερινή της κατανάλωση, έτσι είναι εύλογο να έχει συνδεθεί με την επιβράβευση, το διάλειμμα και πιθανώς κάποια ειδική περίσταση, όπως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

   Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν υπήρχαν λόγοι για να εξηγήσουν την έλξη μας προς τη σοκολάτα ειδικά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, φτάνει μόνο να συγκρίνουμε την αίσθηση που προκαλεί στο στόμα μας όταν λιώνει: ένα ανεξήγητο αίσθημα απόλαυσης που μας ωθεί να τρώμε κι άλλο. Όπως ακριβώς το αίσθημα μας για τον έρωτα και την αγάπη!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα