Πριν από αιώνες στον αγροτικό βορρά του Αφγανιστάν, οι Αφγανοί ανέπτυξαν μία μέθοδο συντήρησης τροφίμων, η οποία χρησιμοποιεί δοχεία από λάσπη και άχυρο και είναι γνωστή ως kangina. Χάρη στην τεχνική, αυτή οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες κοινότητες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εισαγόμενα φρέσκα προϊόντα μπορούν να απολαμβάνουν φρέσκα φρούτα τους χειμερινούς μήνες. Η πλούσια σε άργιλο λάσπη που χρησιμοποιείται, σφραγίζει ουσιαστικά το δοχείο και κρατά έξω τον αέρα και την υγρασία όπως ένα μπολ της Tupperware ή ένα σακουλάκι ziplock, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα φρούτα και να τα διατηρεί για μήνες φρέσκα και αναλλοίωτα. Είναι μια εξαιρετική λύση που χρησιμοποιείται αδιάληπτα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η διαδικασία ξεκινά με την κατασκευή των δοχείων που είναι στην ουσία δύο μπολ από λάσπη και άχυρο. Αφού τα πλάσουν τα βάζουν στον ήλιο να στεγνώσουν για περίπου πέντε ώρες, τοποθετούν τα σταφύλια στα ξερά μπολ, τα οποία σφραγίζουν στην συνέχεια με περισσότερη λάσπη και τα αποθηκεύουν σε μια στεγνή, δροσερή γωνία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι περισσότερες οικογένειες στα χωριά του βορρά συντηρούν σταφύλια με την kangina, σε μια διαδικασία που συνολικά διαρκεί έως και 20 ημέρες στο τέλος του καλοκαιριού. Προτιμώνται χονδρόπετσες ποικιλίες σταφυλιών για καλύτερο αποτέλεσμα. Τα λεπτόφλουδα σταφύλια που δεν διατηρούνται με αυτό τον τρόπο είτε τρώγονται στην εποχή τους είτε αποξηραίνονται και γίνονται σταφίδες. Ακολουθεί βίντεο με πλανόδιο πωλητή σταφυλιών από kangina!
Kangina: Η αρχαία μέθοδος που κρατά τα σταφύλια του Αφγανιστάν φρέσκα όλο το χειμώνα
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.