Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιμικροβιακές συσκευασίες: Σύμμαχος στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑντιμικροβιακές συσκευασίες: Σύμμαχος στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών
spot_img

 Η αντιμικροβιακή συσκευασία για φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη των μολύνσεων κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και διάθεσης του προϊόντος για πώληση.

Ραγδαία είναι άνοδος των λεγόμενων αντιμικροβιακών συσκευασιών και βιοπολυμερών, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.

 Η αντιμικροβιακή συσκευασία για φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει αντιμικροβιακές ουσίες στο σύστημα συσκευασίας για την καθυστέρηση ή την πρόληψη των μολύνσεων κατά τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και διάθεσης του προϊόντος για πώληση.

Μεταξύ πολλών εφαρμογών, όπως η συσκευασία δέσμευσης οξυγόνου και η συσκευασία ελέγχου υγρασίας, η αντιμικροβιακή συσκευασία είναι μια από τις πιο υποσχόμενες καινοτομίες των τεχνολογιών ενεργής συσκευασίας, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για μια ποικιλία τροφίμων, από κρέατα ως μπαχαρικά, και να επεκταθεί από την πρόληψη βακτηρίων ως και την πρόληψη ανάπτυξης μυκήτων.

H αντιμικροβιακή συσκευασία παράγεται με χρήση αντιμικροβιακών υλικών συσκευασίας ή/και αντιμικροβιακών παραγόντων εντός του χώρου συσκευασίας ή μέσα στα τρόφιμα. Τα περισσότερα συστήματα συσκευασίας αποτελούνται από προϊόντα τροφίμων, την ατμόσφαιρα του headspace και τα υλικά συσκευασίας, εκ των οποίων ένα διαθέτει κάποιο αντιμικροβιακό στοιχείο για να αποτρέπει τις μολύνσεις. Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αέριοι παράγοντες για την αναστολή της ανάπτυξης μικροοργανισμών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου για τα μούρα και ο ατμός αιθανόλης για τα γλυκίσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση με τίτλο Πλαστική & Βιοπολυμερής Αντιμικροβιακή Συσκευασία, η οποία εξετάζει τις τάσεις κατανάλωσης και ανάπτυξης, τις τεχνικές πωλήσεων και τις πωλήσεις αυτές καθαυτές στην παγκόσμια αγορά  αντιμικροβιακής συσκευασίας πλαστικών και βιοπολυμερών, πρόκειται για έναν κλάδο δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 6 δις σε 4 χρόνια από τώρα.

Ως κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο, η έκθεση αναφέρει τις BASF SE (Γερμανία), DowDuPont, Mondi Plc (Νότια Αφρική), PolyOne Corporation (ΗΠΑ), Biocote Limited (Ηνωμένο Βασίλειο), Dunmore Corporation (ΗΠΑ), Linpac Senior Holdings (Ηνωμένο Βασίλειο), Microban International (ΗΠΑ), Oplon Pure Sciences Ltd (Ισραήλ) και Takex Labo Co. Ltd.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, αν και ο κλάδος προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν μεγάλος και είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα στην εξέλιξή του. Κυρίως αυτό οφειλόταν στο ότι υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στα υπάρχοντα μοντέλα συσκευασίας, τα οποία χρειάζονται βεβαιότητα για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προοπτικές ανάπτυξης και παρά τα εμπόδια, έχουν υπάρξει καινοτομίες, νέα προϊόντα και εξελίξεις.

Δεδομένου ότι η μικροβιακή αντοχή, AMR, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τον ΠΟΥ, οι αντιμικροβιακές συσκευασίες θα μπορούσαν να είναι ένας σύμμαχος στην δημόσια υγεία, στον τομέα της πρόληψης των ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο