Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο λογισμικό για την αντιμετώπιση παρασίτων χωρίς χημικές ουσίες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέο λογισμικό για την αντιμετώπιση παρασίτων χωρίς χημικές ουσίες
spot_img

Ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς όπως ο ιός Chikungunya, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Zika αποτελούν μια ποτέ πριν σημαντική απειλή για την υγεία. Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν αναπτύξει διασπαστικό λογισμικό που προσφέρει μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση στις χημικές ουσίες.

Διάφορα έντομα όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια χρησιμεύουν ως φορείς για τη μετάδοση μολυσματικών παθογόνων παραγόντων μεταξύ ανθρώπων ή από ζώα στον άνθρωπο. Ανησυχητικά, μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από ιούς (Δάγκειο, Δυτικός Νείλος), βακτήρια (νόσος του Lyme) ή παράσιτα (ελονοσία).

Αν και το βάρος των ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς των ιών είναι υψηλότερο στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, η παγκόσμια κινητοποίηση καθώς και οι αλλαγές στο κλίμα, την ανθρώπινη συμπεριφορά και την οικολογία απειλούν να μεταδώσουν τη μετάδοση αυτών των μολυσματικών ασθενειών. Για παράδειγμα, μια σοβαρή επιδημία του ιού Chikungunya αναπτύχθηκε στην Ιταλία το 2007, ενώ ο ιός Zika εμφανίστηκε στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Τα τρέχοντα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη παρασίτων όπως οι «βομβαρδισμοί» όπου τα φυτοφάρμακα είναι διάσπαρτα σε περιοχές με κουνούπια. Ωστόσο, η αυξημένη χημική αντοχή σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές απαιτούν πιο εκλεπτυσμένες και προορατικές μεθόδους πρόληψης.

Λογισμικό για τη χαρτογράφηση του κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο VECMAP IPM αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης παρασίτων μέσω ενός πακέτου λογισμικού που διευκολύνει τη χαρτογράφηση των φορέων, των παθογόνων παραγόντων και των ξενιστών τους. «Βασικός μας στόχος ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ελέγχου παρασίτων να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς του ιού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο», εξηγεί ο Guy Hendrickx, συντονιστής του έργου και διευθύνων σύμβουλος της Avia-GIS.

Η ομάδα ανέπτυξε αρχικά το λογισμικό VECMAP® για τη συλλογή δεδομένων και τη χαρτογράφηση κινδύνων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τη μετατροπή δεδομένων σε πληροφορίες. Η VECMAP® γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ έρευνας και λήψης αποφάσεων, προσφέροντας στους ερευνητές και τα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να λαμβάνουν φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα, να σχεδιάζουν εκστρατείες επικοινωνίας, μετριασμού του κινδύνου ή πρόληψης.

Το ινστιτούτο τροπικής ιατρικής στην Αμβέρσα χρησιμοποίησε το λογισμικό VECMAP® για να ενσωματώσει δεδομένα πεδίου σχετικά με την παρακολούθηση εξωτικών κουνουπιών που φτάνουν στο Βέλγιο μέσω φυτών “τυχερών μπαμπού” και μεταχειρισμένων ελαστικών.

Καθώς μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως η Ζίκα, η Τσικουνγκούνια και ο Δάγκειος Πυρετός, οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθούν πιθανά σημεία εισόδου στη χώρα. Το επόμενο βήμα ήταν η ανάπτυξη του λογισμικού SMARTSENZ® το οποίο, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του VECMAP®, επικεντρώθηκε στη βιομηχανία ελέγχου παρασίτων. Η ιδέα ήταν να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προς την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων και να εξαλείψει τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς μέσω προληπτικών μέτρων. Εντοπίζοντας, για παράδειγμα, τους βιότοπους κουνουπιών, η θέση τους μπορεί να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια για πιο στοχευμένη διαχείριση.

Υλοποίηση και προοπτικές του smartsenz®

Οι ολοκληρωμένες τεχνικές διαχείρισης παρασίτων απαιτούν εις βάθος γνώση της βιολογίας και του κύκλου ζωής κάθε παρασίτου, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη σίτιση, την αναπαραγωγή και τον βιότοπο τους. Το SMARTSENZ® ενσωματώνει τέτοιες πληροφορίες για όλα τα αστικά παράσιτα και αντί για χαρτογράφηση κινδύνου σε ολόκληρη την περιοχή και προσφέρει την ευκαιρία για χαρτογράφηση του αστικού κινδύνου.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος ήταν να βοηθήσουμε τις αστικές εταιρείες ελέγχου παρασίτων και τις τοπικές αρχές να μειώσουν σημαντικά τη χρήση χημικών ουσιών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του κοινού και του περιβάλλοντος», τονίζει ο Hendrickx. Αν και η παγκόσμια είσοδος στην αγορά της SMARTSENZ® έχει καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, τα καινοτόμα concepts της ομάδας δοκιμάζονται σε αστικό πλαίσιο, στη βιομηχανία γεωργικών τροφίμων, στα νοσοκομεία και στην κοινωνική στέγαση στη Γαλλία. Επιπλέον, οι νέες τεχνικές λύσεις στο λογισμικό, τους επέτρεψαν να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό και να προωθήσουν το SMARTSENZ® ως υπηρεσία για τη βιομηχανία φιλοξενίας στη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο