Ο εναλλακτικός σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρόμοια με τον άγριο σολομό – Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Μετά την Ισραηλινή εταιρεία Καινοτομίας SimpliiGood που δημιούργησε καπνιστό σολομό φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από φρέσκια σπιρουλίνα και την επίσης Ισραηλινή ισραηλινή start-up, lantish, που παρουσίασε vegan κομμένα φιλέτα σολομού χωρίς κόκαλα από όσπρια, τώρα στο “παιχνίδι” του εναλλακτικού σολομού μπαίνει και η Αυστρία.
Η αυστριακή Startup 3D και Food-Technology, Revo Foods παρουσίασε για πρώτη φορά ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό φιλέτο σολομού φυτικής προέλευσης σε μια εκδήλωση δημόσιας γευσιγνωσίας. Το φιλέτο, που αποτελείται από 100% φυτικά συστατικά, παρασκευάστηκε από σεφ με αστέρι Michelin και αξιολογήθηκε από 10 δοκιμαστές. Η startup έχει ήδη καταθέσει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για νέες τεχνολογίες για την παραγωγή φυτικών προϊόντων ψαριών Generation 2.0. Τα πρώτα φιλέτα σολομού Revo Foods θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα από τις αρχές του 2023.
Θαλασσινά Made in Austria
Αυτή η νέα καινοτομία της Food-Tech Startup είναι η πρώτη του είδους της και μπορεί να θεωρηθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι για τις φυτικές εναλλακτικές. Είναι μια λεγόμενη «ολική κοπή». Το φιλέτο μοιάζει με τη δομή και την υφή ενός συμβατικού φιλέτου σολομού και μπορεί να μαγειρευτεί όπως και ο συμβατικός σολομός (τηγανητός, μαγειρεμένος, στον ατμό, κτλ). Ενώ η πρώτη γενιά εναλλακτικών προϊόντων με βάση τα φυτά συχνά στερείται δομής (χάμπουργκερ, κοτομπουκιές), τα προϊόντα Generation 2.0 επαναπροσδιορίζουν τόσο την εμπειρία φαγητού όσο και την παγκόσμια αγορά vegan τροφίμων. Αυτά τα νέα προϊόντα προσφέρουν γεύση και υφή επόμενου επιπέδου μέσω της νέας τεχνολογικής καινοτομίας.
“Όλα έχουν να κάνουν με τη δομή και τη δημιουργία της τέλειας μπουκιάς” δήλωσε ο Robin Simsa, Διευθύνων Σύμβουλος της Revo Foods της start-up που δημιούργησε τα φιλέτα τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Flexitarians – μια αναπτυσσόμενη αγορά
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατατάσσονται ως ευέλικτοι για να αποκτήσουν μια πιο βιώσιμη διατροφή. Οι ευελιξίες αποτελούν περίπου το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά αυξάνεται ραγδαία.
Επίσης, η βιομηχανική αλιεία έχει πρόβλημα εικόνας: Η υπεραλίευση, η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η απώλεια της βιοποικιλότητας των ωκεανών είναι μόνο μερικά από αυτά. Πολλοί καταναλωτές ανησυχούν βαθιά για τη δραματική αύξηση των βαρέων μετάλλων, των μικροπλαστικών και των αντιβιοτικών στα συμβατικά θαλασσινά. Οι ευέλικτοι αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που είναι καλές για τον ωκεανό και για τη δική τους υγεία, αλλά και παρέχουν την πολυπόθητη διατροφική εμπειρία σε γεύση.
Το φιλέτο
«Η δομή είναι σχεδόν «πολύ τέλεια», είσαι σίγουρος ότι είναι vegan;», ανέφερε ένας από τους καλεσμένους. Η βάση του φιλέτου αποτελείται από διάφορες φυτικές πρωτεϊνικές πηγές, όπως πρωτεΐνες μπιζελιού. Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν εκχυλίσματα φυκιών και φυτικά έλαια. Το φιλέτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, παρόμοια με τον άγριο σολομό. Τα μπαστούνια ψαριού ή τα μπιφτέκια ψαριού φυτικής προέλευσης είναι διαθέσιμα στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η εύρεση εναλλακτικής λύσης για ένα φιλέτο ψαριού είναι επόμενο επίπεδο. Το φιλέτο σερβιρίστηκε με σπαράγγια και σάλτσα hollandaise και παρασκευάστηκε από τον σεφ Siegfried Kröpfl, ο οποίος στο παρελθόν είχε μαγειρέψει και για τη βασίλισσα Ελισάβετ.