Για ποιο κίνδυνο προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube, οι άνθρωποι φτιάχνουν tanghulu, μια κινεζική απόλαυση από σουβλάκια φρούτων επικαλυμμένα με κρυσταλλική ζάχαρη. Στο Tik Tok η τάση εκτοξεύτηκε, με διασημότητες και influencers όπως ο Nick DiGiovanni και τα είδωλα της K-pop Tomorrow X Together να φτιάχνουν tanghulu στο σπίτι. Η απόλαυση κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και στις ΗΠΑ, όπου μετανάστες πωλητές σε ιστορικές Chinatowns έχουν στήσει γιρλάντες από tanghulu στους δρόμους τους εδώ και χρόνια, περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα κάνουν το σνακ πιο προσιτό σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν.
Ουσιαστικά πρόκειται για μούρα κράταιγου περασμένα σε σουβλάκι και επικαλυμμένα με μια τραγανή κρουστά ζάχαρης. Λέγεται ότι προήλθε από τη βόρεια Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ (960 έως 1279), όταν η αγαπημένη παλλακίδα του αυτοκράτορα υποτίθεται ότι αρρώστησε και μια δίαιτα tanghulu δύο εβδομάδων τη θεράπευσε. Το Tanghulu μεταφράζεται κυριολεκτικά σε «ζαχαροκολοκύθες» στα Μανδαρινικά, τα σχήματα με φυσαλίδες που μοιάζουν με τις κολοκύθες καλαμπάς που ήταν σύμβολα καλής τύχης στην αρχαία Κίνα. Σήμερα, στην Κίνα, το tanghulu εμφανίζεται συχνά γύρω από το νέο έτος και τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά ως εορταστικό είδος φαγητού, όπου τα σνακ με στολίδια εκτίθενται και πωλούνται σε πάρκα, σταντ στους δρόμους, σε αγορές τροφίμων και σε ναούς. «Ο καρπός, τα φύλλα και τα άνθη του κράταιγου θεωρούνται ότι έχουν φυτικές φαρμακευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και του κυκλοφορικού», λέει η Nancy N. Chen, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Cruz.
Σε αντίθεση με άλλα είδη ζαχαρωμένων φρούτων, αυτό που κάνει το tanghulu μοναδικό είναι ο τρόπος με τον οποίο ζαχαρώνεται τα φρούτα. Δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία: Τα φρούτα σουβλίζονται και βυθίζονται σε βραστή ζάχαρη, επικαλύπτονται, ανακινούνται λίγο για να φύγει η περίσσεια και, πολλές φορές, βυθίζονται αμέσως σε παγωμένο νερό. Η διαδικασία δημιουργεί ένα δροσερό, σκληρό κέλυφος που ραγίζει και θρυμματίζεται κατά το δάγκωμα. Η ξινίλα του κράταιγου αντισταθμίζει τη γλυκύτητα και το τραγανό εξωτερικό έρχεται σε αντίθεση με τον μαλακό καρπό. Στο μεταξύ πλέον στο σουβλάκι τοποθετούνται κάθε είδους φρούτα με τα πιο δημοφιλή να είναι το σταφύλι και η φράουλα.
Ο σεφ Tristan Kwong, γνωστός ως Fruitsomm online, λέει στο Bonapetit ότι η εξέλιξη του tanghulu μπορεί επίσης να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η οικονομική αποδοτικότητα και η απλότητα στην παρασκευή. Είναι ένα σνακ που απαιτεί μόνο τρία συστατικά, ζάχαρη, φρούτα και νερό και χρησιμοποιώντας φρούτα άμεσα διαθέσιμα, το tanghulu μπορεί να παρασκευαστεί σε κάθε εποχή. Ο Kwong λέει ότι έχει επίσης παρατηρήσει διαφορές στην τεχνική του tanghulu από τα ταξίδια του στην Ασία ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις της κοινότητας. «Από τεχνική και προσωπική άποψη, η επίστρωση καραμέλας στην Κορέα είναι σίγουρα πιο λεπτή και λιγότερο βαριά», λέει.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς , η δημιουργία του κελύφους του πιάτου που μοιάζει με καραμέλα, έχει στείλει πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο, λόγω του καυτού σιροπιού που τους έχει προκαλέσει ευγκαυματα. Η Colleen Ryan, χειρούργος στο Shriners Children’s Boston, δήλωσε στη WashingtonPost ότι είχε δει δύο ασθενείς σε δύο εβδομάδες που είχαν υποστεί εγκαύματα ενώ συμμετείχε στην τάση. Η «από στόμα σε στόμα» μεταξύ συναδέλφων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι πολλοί γιατροί βλέπουν μια αύξηση στα σχετικά βαθιά εγκαύματα, είπε σε δήλωση που δόθηκε από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς να είναι προσεκτικοί με τις προσπάθειες των παιδιών τους να παρασκευάσουν σιρόπι tanghulu, στο οποίο η ζάχαρη λιώνει στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι.