Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

10+1 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αίσθηση της γεύσης

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτής10+1 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την αίσθηση της γεύσης
spot_img

Στη διαδικασία της γεύσης του φαγητού εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι παράγοντες από τη γλώσσα. Η γεύση δεν είναι μόνο μια από τις πιο ευχάριστες αισθήσεις, αλλά αποτελεί μια εκπληκτικά πολύπλοκη αίσθηση που η επιστήμη αρχίζει να κατανοεί – και να χειρίζεται. Παρακάτω θα δείτε 11 συναρπαστικά χαρακτηριστικά της γεύσης.

1. Ο καθένας έχει διαφορετικό αριθμό από γευστικούς κάλυκες

Όλοι έχουμε αρκετές χιλιάδες γευστικούς κάλυκες στο στόμα μας, αλλά ο αριθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το μέσο εύρος είναι μεταξύ 2.000 και 10.000. Οι γευστικοί κάλυκες δεν περιορίζονται στη γλώσσα. Μπορούν να βρεθούν στην πάνω μέρος και τα τοιχώματα του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου. Επιπλέον καθώς μεγαλώνουμε, οι γευστικοί μας κάλυκες γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι, κάτι που μπορεί να μεταβάλει τις διατροφικές προτιμήσεις μας.

2. Γευόμαστε με τον εγκέφαλο

Τη στιγμή που τρώμε κάτι ωραίο, το στόμα μας κατακλύζεται από γεύση. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αίσθησης γεύσης στην πραγματικότητα λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο.

3. Δεν μπορείτε να έχετε ολοκληρωμένη γεύση αν δεν μπορείτε να μυρίσετε

Όταν μυρίζουμε κάτι από τα ρουθούνια, ο εγκέφαλος καταγράφει αυτές τις αισθήσεις ως προερχόμενες από τη μύτη, ενώ οι μυρωδιές που γίνονται αντιληπτές από το πίσω μέρος του λαιμού ενεργοποιούν μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με σήματα από το στόμα. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης είναι η οσμή που ταξιδεύει στους οσφρητικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, είναι λογικό να μην γευόμαστε καλά ή καθόλου αν δεν μπορούμε να μυρίσουμε.

4. Η κατανάλωση γλυκών τροφών βοηθά στη δημιουργία ανάμνησης ενός γεύματος

Η κατανάλωση γλυκών τροφών κάνει τον εγκέφαλό σας να θυμάται το γεύμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Hippocampus. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη διατροφική συμπεριφορά. Οι νευρώνες στον ραχιαίο ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι κεντρικό στην επεισοδιακή μνήμη, ενεργοποιούνται όταν τρώτε γλυκά. Η επεισοδιακή μνήμη είναι εκείνο το είδος που σας βοηθά να ανακαλέσετε αυτό που βιώσατε σε μια συγκεκριμένη στιγμή και τόπο. 

6. Μπορείτε να τροποποιήσετε τους γευστικούς κάλυκες σας

Οι γευστικοί κάλυκες, αποδεικνύεται, είναι αρκετά ευαίσθητοι ώστε ορισμένες ενώσεις σε τρόφιμα και φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε μία από τις πέντε κοινές γεύσεις. Για παράδειγμα, τα συστατικά των οδοντοκρεμών καταστέλλουν την αίσθηση γλυκύτητας. Επίσης, μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη στις αγκινάρες μπλοκάρει προσωρινά τους υποδοχείς του γλυκού. Στη συνέχεια, όταν πίνετε νερό, η κυναρίνη ξεπλένεται, κάνοντας τους υποδοχείς του γλυκού να «ξυπνήσουν» ώστε το νερό να έχει γλυκιά γεύση! 

7. Η μυρωδιά του ζαμπόν μπορεί να κάνει το φαγητό σας να φαίνεται πιο αλμυρό

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που επινοεί τις γεύσεις των τροφίμων που καταναλώνουμε. Δουλεύοντας με φαινόμενα, όπως τα αρώματα φάντασμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι συνδέουν το «ζαμπόν» με το αλάτι. Έτσι απλά προσθέτοντας ένα διακριτικό άρωμα ή γεύση σαν ζαμπόν σε ένα φαγητό μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να το αντιληφθεί ως πιο αλμυρό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για το άρωμα της βανίλιας, το οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως γλυκό.

8. Οι γευστικοί κάλυκες προτιμούν το αλμυρό όταν… «πετάμε»

Μια μελέτη από επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι τα δυνατά, θορυβώδη περιβάλλοντα, όπως ταξίδια με αεροπλάνο, μεταβάλλουν την αίσθηση της γεύσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ταξίδευαν με αεροπλάνα είχαν καταστείλει τους υποδοχείς γλυκών και ενίσχυσαν τους υποδοχείς umami.  Η μελέτη ανοίγει την πόρτα σε νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς η γεύση επηρεάζεται από περισσότερα από τα δικά μας εσωτερικά κυκλώματα, συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεων μας με το περιβάλλον.

9. Οι επιλεκτικοί άνθρωποι μπορεί να είναι «υπερευαίσθητοι στη γεύση»

Εάν είστε επιλεκτικοί, μπορεί να έχετε μια νέα δικαιολογία για την ακραία αντιπάθειά σας για μερικά τρόφιμα. Μπορεί να είστε ένας από το 25% των ανθρώπων που έχουν επιπλέον θηλώματα στη γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε περισσότερους γευστικούς κάλυκες, και επομένως πιο συγκεκριμένους γευστικούς υποδοχείς.

10. Μερικές από τις γευστικές σας προτιμήσεις είναι γενετικές

Αν και η γενετική μπορεί να μην εξηγεί πλήρως την αγάπη μας για ορισμένα φαγητά, μπορεί να υπάρχει κώδικας γραμμένος στο DNA μας που να εξηγεί την προτίμησή μας για γλυκά τρόφιμα ή την αποστροφή για ορισμένες γεύσεις.  Οι γενετιστές  ανακάλυψαν μετά από έρευνες, ότι η αντίληψη της γεύσης PTC (παρόμοια με τις φυσικές ενώσεις) βασίζεται σε ένα μόνο γονίδιο, το TAS2R38, που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα γεύσης στη γλώσσα.

11. Η λαχτάρα για ζάχαρη έχει βιολογική βάση

Η επιθυμία μας για περισσότερα γλυκά μπορεί να μην σημαίνει έλλειψη αυτοελέγχου, αντίθετα είναι μια βιολογική προτίμηση που μπορεί να έχει σχεδιαστεί για την επιβίωσή μας. Η συμπάθεια για γλυκές γεύσεις στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, ίσως να εξασφάλιζε την αποδοχή γλυκών τροφών, όπως το μητρικό γάλα και τα πλούσια σε βιταμίνες φρούτα. 

Πηγή: https://www.mentalfloss.com/article/72232/12-delectable-facts-about-science-taste

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο