Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024
26.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απόλαυση ενός αναψυκτικού: Γιατί τα υλικά των ποτηριών έχουν σημασία

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΑπόλαυση ενός αναψυκτικού: Γιατί τα υλικά των ποτηριών έχουν σημασία
spot_img

Τα ευρήματα μελέτης σε διαφορετικά υλικά ποτηριών και πως αυτά επηρρεάζουν την απόκριση των καταναλωτών.

Είναι γεγονός πως τα διαφορετικά υλικά στα πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, ακόμα και καλαμάκια, επηρρεάζουν τη αίσθηση της γεύσης και απόλαυσης ενός φαγητού ή ποτού.

Μια μελέτη του 2011 διερεύνησε αν τα μαχαιροπήρουνα από διαφορετικά μέταλλα έχουν διαφορετική γεύση. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα χρυσά και τα χρωμιωμένα κουτάλια ήταν «τα λιγότερο μεταλλικά, τα λιγότερο πικρά και τα λιγότερο έντονης γεύσης». Συγκριτικά, τα κουτάλια ψευδαργύρου και χαλκού ήταν «τα πιο ισχυρά, τα πιο μεταλλικά, τα πιο πικρά και τα λιγότερο γλυκιάς γεύσης».

Μια άλλη μελέτη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο τα κουτάλια που είναι επικαλυμμένα με διαφορετικά μέταλλα επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού.

Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή ή απλή κρέμα γάλακτος από κουτάλια επικαλυμμένα με χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο ή ανοξείδωτο ατσάλι. Τα κουτάλια είχαν όλα το ίδιο βάρος, σχήμα και μέγεθος. Και οι ερευνητές έδεσαν τα μάτια των συμμετεχόντων, ώστε τα οπτικά στοιχεία να μην τους επηρεάσουν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος και ο χαλκός ενίσχυαν τη γεύση των κρεμών. Συγκεκριμένα, ενίσχυαν την πικρή γεύση. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτά τα κουτάλια για να φάνε την πικρή κρέμα, είχε σημαντικά πιο πικρή γεύση. Τα κουτάλια από χρυσό και ανοξείδωτο ατσάλι, ωστόσο, δεν άλλαξαν την αντίληψη τους.

Σε μια ακόμα μελέτη, επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φάνε γιαούρτι είτε με ένα πλαστικό κουτάλι που έμοιαζε με μέταλλο είτε με ένα μεταλλικό κουτάλι.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το γιαούρτι ως πιο ευχάριστο και ποιοτικό όταν είχαν χρησιμοποιήσει το βαρύτερο μεταλλικό κουτάλι. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να θεωρούσαν υποσυνείδητα ότι το μεταλλικό κουτάλι ήταν υψηλότερης ποιότητας. Αυτή η αίσθηση ποιότητας μπορεί να μεταφέρθηκε υποσυνείδητα στο φαγητό.

Στόχος της παρούσας μελέτης του άρθρου, που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference ήταν να διερευνήσει κατά πόσον τα ποτήρια από διαφορετικά υλικά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα αναψυκτικά όσον αφορά τα συναισθήματα, την αποδοχή και την αισθητηριακή αντίληψη, καθώς και να διερευνήσει ποια χαρακτηριστικά των αναλώσιμων δοχείων κατανάλωσης είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τους νεότερους ενήλικες καταναλωτές.

Για τον σκοπό αυτό, επιστρατεύτηκε και εξετάστηκε μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου που γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2004, καθώς ανήκουν στη γενιά Z (Post-Millennials), τη μεγαλύτερη και πιθανώς πιο επιδραστική ομάδα καταναλωτών στον κόσμο, για να αποκτηθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το καταναλωτικό τους δυναμικό.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν κύπελλα από πέντε διαφορετικά υλικά: λευκό πολυστυρένιο (λευκό PS), κρυστάλλινο διαφανές πολυστυρένιο (κρυστάλλινο PS), χαρτί, φελιζόλ και γυαλί. Σερβιρίστηκαν δείγματα αναψυκτικών με γεύση μήλου και πορτοκαλιού τα οποία παρασκευάστηκαν από δύο συμπυκνώματα αναψυκτικών

Τα ευρήματα της μελέτης

Tα χαρακτηριστικά των ποτηριών επηρέασαν τη συνολική αποδοχή του αναψυκτικού, ενώ η αποδοχή της γεύσης και η αντίληψη της έντασης της γεύσης δεν επηρεάστηκαν. Σε σύγκριση με τα βαρύτερα κύπελλα, το αναψυκτικό που σερβιρίστηκε σε ελαφρύτερα κύπελλα έγινε αντιληπτό ως πιο παχύρρευστο.

Το αναψυκτικό αξιολογήθηκε ως πιο αποδεκτό όταν καταναλώθηκε από το ποτήρι και λιγότερο αποδεκτό όταν δοκιμάστηκε από το φελιζόλ. Το φελιζόλ, το χαρτί και το λευκό πολυστυρένιο είχαν αντίκτυπο στη μείωση της συνολικής αποδοχής του αναψυκτικού.

Ο συναισθηματικός χάρτης που εντοπίστηκε στη μελέτη για την κατανάλωση αναψυκτικών από διαφορετικά ποτήρια θα μπορούσε να σχετίζεται με τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά των ποτηριών. Το γυαλί μπορεί να θεωρηθεί πιο αποδεκτό σκεύος για την κατανάλωση αναψυκτικών σε σύγκριση με τα ποτήρια μίας χρήσης, ενώ το κρυστάλλινο διαφανές πολυστυρένιο είναι πιο αποδεκτό από το χαρτί, το φελιζόλ και το λευκό/διαφανές πολυστυρένιο.

Κατά την επιλογή των υλικών για τα ποτήρια μίας χρήσης, θα πρέπει να προτιμώνται υλικά που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το γυαλί, όπως μεγαλύτερο βάρος, χαμηλή ελαστικότητα, χαμηλή κοκκομετρία της επιφάνειας και υψηλή ημιδιαφάνεια.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν κάποιες σχέσεις μεταξύ της αποδοχής, των συναισθηματικών αντιδράσεων και των αισθητηριακών αντιλήψεων των αναψυκτικών που καταναλώνονται από ποτήρια από διαφορετικά υλικά, του αισθητηριακού προφίλ των χρησιμοποιούμενων ποτηριών και των προσδοκιών των καταναλωτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ποτηριών μιας χρήσης. Τα χαρακτηριστικά των ποτηριών από διαφορετικά υλικά επηρέασαν τη συνολική αποδοχή του αναψυκτικού μήλου, αλλά όχι την αποδοχή της γεύσης του αναψυκτικού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.

Καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση σε κατασκήνωση στην Αττική – Παρέμβαση εισαγγελέα

Προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας για τις καταγγελίες περί δηλητηρίασης σε κατασκήνωση στην Αττική.

Εμφιαλωμένα νερά: Πληθαίνουν ο ομαδικές αγωγές για μικροπλαστικά και χημικά

Οι ομαδικές αγωγές που αφορούν εμφιαλωμένο νερό αυξάνονται, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στα χημικά και τα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα