Γιατί πωλείται σπάνια στα μανάβικα;
Όλοι πιθανόν να έχετε παρατηρήσει αυτή τη μικρογραφία καλαμποκιού που υπάρχει σε αρκετά ασιατικά πιάτα όπως τα wok με ρυζι ή noodles και θα έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι και πως δημιουργείται. Αυτό το μωρό καλαμπόκι λοιπόν, είναι στην πραγματικότητα καλαμπόκι που το έχουν συλλέξει πριν αναπτυχθεί πλήρως.
Σύμφωνα με τη Serious Eats, ένα φυτό καλαμποκιού έχει ένα αρσενικό και ένα θηλυκό άνθος. Το θηλυκό άνθος είναι το στάχυ και κάθε μετάξι που προεξέχει από την κορυφή του συνδέεται με ένα ωάριο μέσα στο αυτί, τ το οποίο αν γονιμοποιηθεί, γίνεται πυρήνας. Αυτή η γονιμοποίηση γίνεται μέσω της γύρης από το αρσενικό άνθος, μια λεγόμενη «φούντα» που βρίσκεται στην κορυφή του φυτού καλαμποκιού, που προσγειώνεται στα μετάξια. Για να ωριμάσει σωστά το καλαμπόκι, η γύρη από τα αρσενικά άνθη πρέπει να ακουμπήσει πάνω στα μετάξια που προεξέχουν από κάθε θηλυκό αυτί, και κάθε γονιμοποιημένο μετάξι θα δώσει τελικά έναν μόνο πυρήνα καλαμποκιού. Αλλά αν συλλέξετε τους μίσχους πριν ανθίσει το αρσενικό λουλούδι, δηλαδή πριν τη γονιμοποίηση, θα πάρετε ένα μικρό καρπό, το baby καλαμπόκι. Συνήθως συλλέγεται λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του μεταξιού και πριν ροδίσει.
Η ποικιλία καλαμποκιού που καλλιεργείτε εξαρτάται συνήθως από το που σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε. Από το καλαμπόκι πυριτόλιθου για το ποπ κορν, το ντεντ καλαμπόκι για τσιπς καλαμποκιού και τορτίγια, μέχρι καλαμπόκι αγρού που προορίζεται για βιομηχανικές χρήσεις όπως έλαια και γλυκαντικά, ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.
Ο λόγος που αρκετές φορές δεν βλέπετε baby καλαμπόκι, φρέσκο σε μανάβικο, παρά μόνο σε βαζάκι στα σούπερ μάρκετ, είναι διότι δεν είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να συλλέγεται από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για ώριμο καλαμπόκι και δεν μπορεί να εξαχθεί και να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό συμβαίνει και στις ΗΠΑ, που εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του baby καλαμποκιού από την Ταϊλάνδη, όπου συλλέγεται με το χέρι. “Καλλιεργούμε πολύ λίγο καλαμπόκι στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα κανένα από αυτά που γνωρίζω. Είναι μια πολύ εξειδικευμένη, εντατική διαδικασία εργασίας και μια εξειδικευμένη αγορά”, είπε ο Mark Lambert, εκπρόσωπος του National Corn Grower’s Association, στο SeriusEats.