Οι κτηνίατροι, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων βρέθηκε στην Ορεινή Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυμφαλίας, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί και η πανώλη.
Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όπου είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα ευλογιάς τα ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Κόρινθο. Ερωτηματικά πάντως γεννιούνται πως έφτασε ο ιός από την βόρεια Ελλάδα στην Κορινθία, από την στιγμή που ισχύουν συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις ζώων.
Ο κ. Ζαχαριάς Σπυρίδωνας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επιβεβαίωσε το κρούσμα και τόνισε «στην περιοχή είναι το πρώτο κρούσμα και ισχύουν τα ίδια μέτρα που υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Έχει ενημερωθεί το ΥπΑΑΤ και έχουμε προχωρήσει στις ζώνες επιτήρησης και ελέγχου. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη νόσο και να μην έχουμε νέα κρούσματα στην περιοχή. Τα ζώα της εκτροφή θα οδηγηθούν σε θανάτωση».
Η ευλογιά των προβάτων «χτύπησε» και στην Ξάνθη
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων έχει οδηγήσει στη θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων. Κρούσμα μάλιστα εντοπίστηκε και στην Ξάνθη, η οποία τόσο καιρό φαινόταν πως την είχε… γλιτώσει, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί σχεδόν 16.000 ζώα. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς μένουν ξαφνικά χωρίς ζωικό κεφάλαιο και χωρίς κάποια ουσιαστική οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο νότιος Έβρος είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο, με σχεδόν 10.000 ζώα να έχουν ήδη θανατωθεί, ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια υπάρχουν συνολικά 141 ενεργές και ύποπτες εστίες σε περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης, της Καβάλας και, πλέον, της Ξάνθης. Στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στον δήμο Αβδήρων, στην παραλιακή ζώνη και ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η κατάσταση στην ΑΜΘ κλιμακώνεται, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Οι κτηνίατροι, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νοσήματος, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Θυμίζουμε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250) ευρώ,
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ,
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320) ευρώ.
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ