Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Pl: Ανάκληση παγωτού λόγω κινδύνου για την υγεία συγκεκριμένης ομάδας καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Pl: Ανάκληση παγωτού λόγω κινδύνου για την υγεία συγκεκριμένης ομάδας καταναλωτών
spot_img

Το παγωτό καρύδα των Lidl ήταν τελικά παγωτό λεμόνι(!).

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Πολωνίας ανακοίνωσε την ανάκληση παγωτού καρύδας από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Ο λόγος της απόσυρσης του προϊόντος είναι πως το παγωτό καρύδας δεν είναι στην πραγματικότητα παγωτό καρύδας αλλά παγωτό λεμόνι(!) που περιέχει σόγια η οποία δεν αναγράφεται στις πληροφορίες προϊόντος. Συνεπώς η κατανάλωση του προϊόντος από άτομα με δυσανεξία/αλλεργία στη σόγια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

- Advertisement -
Το παγωτό που ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ Lidl στην Πολωνία

Η ανακοίνωση ανάκλησης των Lidl αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως αποτέλεσμα ενός λάθους, ο παρασκευαστής τοποθέτησε παγωτό με γεύση λεμόνι στη συσκευασία «Gelatelli, Mochi Coconut». Από την ετικέτα του προϊόντος «Gelatelli, Mochi Coconut Ice Cream, 180 g» με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 24.12.2025 και αριθμό παρτίδας 2024062480001EN λείπουν οι πληροφορίες αλλεργίας για το αλεύρι σόγιας. Οι πελάτες με δυσανεξία στη σόγια δεν πρέπει να καταναλώσουν το ανακληθέν προϊόν … Για τους υπόλοιπους (χωρίς δυσανεξία στη σόγια), το προϊόν δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των καταναλωτών, αποφασίσαμε άμεσα να αποσύρουμε το προϊόν από την πώληση και δεν συνιστούμε την περαιτέρω κατανάλωση σε άτομα με δυσανεξία στη σόγια».

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται γενικά ως πρόσθετο γαλακτωματοποιητής ή λιπαντικό, όταν προστίθεται στα τρόφιμα, αλλά έχει επίσης χρήσεις ως αντιοξειδωτικό και προστατευτικό γεύσης σε διάφορα τρόφιμα όπως στη σοκολάτα, τη μαργαρίνη, το ψωμί, το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρεφικά παρασκευάσματα και τα μαγειρευτά τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: «Συναγερμός» για τις κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη: Μόλυνση με υδράργυρο

 Η σόγια είναι ένα αυτοαναφερόμενο αλλεργιογόνο σε περίπου 1,5 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει ένα κοινό αλλεργιογόνο μεταξύ των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτη τόσο η κλινική όσο και η ανοσολογική βάση της αλλεργίας στη σόγια στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γεγονός που επηρεάζει τη διάγνωση της αλλεργίας στη σόγια και τις συμβουλές που δίνονται σε ασθενείς με αλλεργία στη σόγια σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου.

Εκτός από τις περιπτώσεις που η σόγια αναφέρεται ξεκάθαρα στη συσκευασία ως συστατικό του προϊόντος υπάρχουν και περιπτώσεις συστατικών που μπορεί να περιέχουν σόγια χωρίς αυτή, να αναφέρεται. Τέτοια παραδείγματα είναι διογκωτικός παράγοντας, χαρούπι, γαλακτωματοποιητής, κόμμι γκουάρ, αραβικό κόμμι, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HVP), λεκιθίνη, miso, γλουταμινικό νάτριο (MSG), πρωτεΐνη, πρωτεΐνη αραιωτικό, αλεύρι σόγιας, ξηροί καρποί σόγιας, πανθενόλη σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, απομόνωση ή συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας, σάλτσα σόγιας, σογιέλαιο, σταθεροποιητής, άμυλο, φυτική πρωτεΐνη με υφή (TVP), πυκνωτικό, ζωμός λαχανικών, κόμμι λαχανικών και φυτικό άμυλο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα