Το παγωτό καρύδα των Lidl ήταν τελικά παγωτό λεμόνι(!).
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Πολωνίας ανακοίνωσε την ανάκληση παγωτού καρύδας από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Ο λόγος της απόσυρσης του προϊόντος είναι πως το παγωτό καρύδας δεν είναι στην πραγματικότητα παγωτό καρύδας αλλά παγωτό λεμόνι(!) που περιέχει σόγια η οποία δεν αναγράφεται στις πληροφορίες προϊόντος. Συνεπώς η κατανάλωση του προϊόντος από άτομα με δυσανεξία/αλλεργία στη σόγια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Η ανακοίνωση ανάκλησης των Lidl αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως αποτέλεσμα ενός λάθους, ο παρασκευαστής τοποθέτησε παγωτό με γεύση λεμόνι στη συσκευασία «Gelatelli, Mochi Coconut». Από την ετικέτα του προϊόντος «Gelatelli, Mochi Coconut Ice Cream, 180 g» με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 24.12.2025 και αριθμό παρτίδας 2024062480001EN λείπουν οι πληροφορίες αλλεργίας για το αλεύρι σόγιας. Οι πελάτες με δυσανεξία στη σόγια δεν πρέπει να καταναλώσουν το ανακληθέν προϊόν … Για τους υπόλοιπους (χωρίς δυσανεξία στη σόγια), το προϊόν δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των καταναλωτών, αποφασίσαμε άμεσα να αποσύρουμε το προϊόν από την πώληση και δεν συνιστούμε την περαιτέρω κατανάλωση σε άτομα με δυσανεξία στη σόγια».
Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται γενικά ως πρόσθετο γαλακτωματοποιητής ή λιπαντικό, όταν προστίθεται στα τρόφιμα, αλλά έχει επίσης χρήσεις ως αντιοξειδωτικό και προστατευτικό γεύσης σε διάφορα τρόφιμα όπως στη σοκολάτα, τη μαργαρίνη, το ψωμί, το παγωτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρεφικά παρασκευάσματα και τα μαγειρευτά τρόφιμα.
Διαβάστε ακόμη: «Συναγερμός» για τις κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη: Μόλυνση με υδράργυρο
Η σόγια είναι ένα αυτοαναφερόμενο αλλεργιογόνο σε περίπου 1,5 τοις εκατό του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιπροσωπεύει ένα κοινό αλλεργιογόνο μεταξύ των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτη τόσο η κλινική όσο και η ανοσολογική βάση της αλλεργίας στη σόγια στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά περίπλοκη, γεγονός που επηρεάζει τη διάγνωση της αλλεργίας στη σόγια και τις συμβουλές που δίνονται σε ασθενείς με αλλεργία στη σόγια σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου.
Εκτός από τις περιπτώσεις που η σόγια αναφέρεται ξεκάθαρα στη συσκευασία ως συστατικό του προϊόντος υπάρχουν και περιπτώσεις συστατικών που μπορεί να περιέχουν σόγια χωρίς αυτή, να αναφέρεται. Τέτοια παραδείγματα είναι διογκωτικός παράγοντας, χαρούπι, γαλακτωματοποιητής, κόμμι γκουάρ, αραβικό κόμμι, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (HVP), λεκιθίνη, miso, γλουταμινικό νάτριο (MSG), πρωτεΐνη, πρωτεΐνη αραιωτικό, αλεύρι σόγιας, ξηροί καρποί σόγιας, πανθενόλη σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, απομόνωση ή συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας, σάλτσα σόγιας, σογιέλαιο, σταθεροποιητής, άμυλο, φυτική πρωτεΐνη με υφή (TVP), πυκνωτικό, ζωμός λαχανικών, κόμμι λαχανικών και φυτικό άμυλο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.