Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη δείχνει τον “ένοχο” για τις ξαφνικές λιγούρες

ΑρχικήΝέαΝέα μελέτη δείχνει τον "ένοχο" για τις ξαφνικές λιγούρες
spot_img

Επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τον “ενδιάμεσο” που αλλάζει τα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος

Μήπως όσα επιλέγουμε να φάμε καθημερινά, δεν αποτελούν 100% δικές μας επιλογές; Έτσι φαίνεται, βάσει μιας νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει αυτό που επιλέγουμε να φάμε.

Ο Κέβιν Κολ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών στις ΗΠΑ, δηλώνει στο Science Direct: “Η δουλειά μας δείχνει ότι τα ζώα με διαφορετικές συνθέσεις μικροβίων του εντέρου επιλέγουν διαφορετικά είδη διατροφής.”

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Kohl και οι συνεργάτες του, έδωσαν σε 30 ποντίκια – που δεν είχαν μικρόβια του εντέρου – ένα κοκτέιλ μικροοργανισμών από τρία είδη άγριων τρωκτικών με πολύ διαφορετικές φυσικές δίαιτες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια σε κάθε ομάδα επέλεξαν τρόφιμα πλούσια σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, δείχνοντας ότι το μικροβίωμά τους άλλαξε την προτιμώμενη διατροφή τους.

Η άποψη αυτή μπορεί να μας ξενίζει, όμως για τους επιστήμονες δεν αποτελεί έκπληξη. Το έντερο και ο εγκέφαλός είναι σε συνεχή συζήτηση, με ορισμένα είδη μορίων να λειτουργούν ως ενδιάμεσα. Αυτά τα υποπροϊόντα της πέψης σηματοδοτούν ότι έχετε φάει αρκετό φαγητό ή ίσως ότι χρειάζεστε ορισμένα είδη θρεπτικών ουσιών. Αλλά τα μικρόβια στο έντερο που μπορούν να παράγουν μερικά από αυτά τα μόρια, ενδεχομένως να καταλάβουν αυτή τη γραμμή επικοινωνίας και να αλλάξουν την έννοια του μηνύματος για να επωφεληθούν.

Ένας τέτοιος “αγγελιοφόρος” θα είναι οικείος σε όποιον χρειάστηκε να πάρει έναν υπνάκο μετά από ένα δείπνο γαλοπούλας, η τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που είναι σύνηθες στη γαλοπούλα, αλλά παράγεται επίσης από μικρόβια του εντέρου. Όταν φτάνει στον εγκέφαλο, μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι ένα σήμα που είναι σημαντικό για να αισθάνεστε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα. Τελικά αυτό μετατρέπεται σε μελατονίνη, και στη συνέχεια αισθάνεστε υπνηλία, εξηγούν οι ερευνητές.

Τα ποντίκια της μελέτης με διαφορετικά μικροβίωμα είχαν διαφορετικά επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα τους, ακόμη και πριν τους δοθεί η επιλογή να ακολουθήσουν διαφορετικές δίαιτες.

“Είμαι συνεχώς έκπληκτος με όλους τους ρόλους που βρίσκουμε ότι παίζουν τα μικρόβια στην ανθρώπινη και ζωική βιολογία”, δήλωσε ο Κολ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο