Η NOAA προτείνει αλλαγές στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα είδη στον κατάλογο.
Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ αλιεία), καθώς και διάφορες απάτες που αφορούν θαλασσινά αποτελούν κίνδυνο τόσο για την αγορά όσο και για τη βιωσιμότητα. Αφενός, γιατί τα παράνομα αλιεύματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και να δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις νόμιμες αγορές και αφετέρου, επειδή οι πρακτικές της λαθραίας και άναρχης αλιείας μπορεί να είναι επιζήμιες για τα ψάρια και το θαλάσσιο οικότοπο.
Μάλιστα, το 2022 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, FAO, ανέπτυξε ένα βασικό διακυβερνητικό φόρουμ για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, με νέες εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταφόρτωση, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και την προώθηση της παγκόσμιας θαλάσσιας βιωσιμότητας.
Τώρα στα ίδια βήματα, η Εθνική Θαλάσσια και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NOAA) ανακοίνωσε έναν προτεινόμενο κανονισμό για την επέκταση του Προγράμματος Παρακολούθησης Εισαγωγών Θαλασσινών (SIMP), το οποίο αποσκοπεί στην παρακολούθηση ορισμένων στοχευμένων θαλασσινών που εισάγονται παράνομα στις πολιτείες.
Όπως αναφέρει το Food Safety News, η επέκταση του SIMP θα αυξήσει τον αριθμό των ειδών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα από περίπου 1.100 μεμονωμένα είδη σε περίπου 1.670 μεμονωμένα είδη. Η επέκταση αφορά στο να συμπεριληφθούν όλα τα είδη της οικογένειας του λυθρινιού και επιπλέον τόνοι, ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να παρακάμψει τον κανονισμό για αυτό. Επιπλέον, ο κανόνας προτείνει να προστεθούν στο Πρόγραμμα σουπιές και καλαμάρια, χέλια, χταπόδι, βασίλισσα κόγχη και αγκαθωτός αστακός Καραϊβικής, καθώς και πρόσθετες βελτιώσεις.
Η Janet Coit, βοηθός διαχειριστή της NOAA Fisheries, αλλά και Αναπληρώτρια Υπουργός Εμπορίου για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, δηλώνει πως το παρόν πρόγραμμα «είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που χρησιμοποιεί η NOAA για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας και διασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμιος ηγέτης στην προσπάθεια διαφύλαξης της βιωσιμότητας των θαλάσσιων ειδών παγκοσμίως».
Ο οργανισμός έχει θέσει μια περίοδο σχολίων για τον προτεινόμενο κανόνα ως στις 28 Μαρτίου, μέσω των οποίων καλεί τους πολίτες και διάφορους εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.