Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι αντιδράσεις της γαλακτοβιομηχανίας στην απόφαση της Morrisons να καταργήσει την ημερομηνία λήξης στο γάλα

ΑρχικήΝέαΟι αντιδράσεις της γαλακτοβιομηχανίας στην απόφαση της Morrisons να καταργήσει την ημερομηνία λήξης στο γάλα
spot_img

Η απόφαση της Morrisons να αφαιρέσει τις ημερομηνίες “χρήσης έως” από τη συσκευασία του γάλακτος για να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για τη γαλακτοβιομηχανία, σύμφωνα με τη Βασιλική Ένωση Βρετανών Γαλακτοπαραγωγών (RABDF).

Από τα τέλη Ιανουαρίου, η τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου της Βρετανίας θα αντικαταστήσει τις ημερομηνίες χρήσης με τις ημερομηνίες Best Before στο 90% του γάλακτος δικής της μάρκας και θα ενθαρρύνει τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ οσμής για να ελέγξουν την ποιότητα.

Οι ημερομηνίες “Χρήσης έως” αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και δεν πρέπει να είναι πεπερασμένες, ενώ οι ημερομηνίες Best Before αφορούν την ποιότητα των τροφίμων, που σημαίνει ότι το φαγητό θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του.

Ο λιανοπωλητής ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει εκατομμύρια λίτρα γάλακτος από το να πετιούνται άσκοπα κάθε χρόνο, με το γάλα να είναι το τρίτο πιο σπαταλημένο προϊόν τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις πατάτες και το ψωμί.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση ανακύκλωσης Wrap,  280 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος απορρίπτονται κάθε χρόνο.

Ο Peter Alvis, πρόεδρος της Ένωσης Βρετανών Γαλακτοπαραγωγών, λέει ότι η απόφαση του σούπερ μάρκετ είναι καλά νέα για τον κλάδο. «Πολλή προσπάθεια καταβάλλεται για την παραγωγή γάλακτος και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητά του είναι ευπρόσδεκτο.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε μόνο κατά 77% αυτάρκεις στην παραγωγή γάλακτος, επομένως η μείωση των απορριμμάτων θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας ».

Υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση της σπατάλης γάλακτος, λέει ο κ. Alvis. «Χρειάζονται 8 λίτρα νερό για να παραχθεί 1 λίτρο γάλα ή 158 λίτρα νερό βρύσης για να παραχθεί 1 λίτρο ρόφημα αμυγδάλου. Έτσι, εάν μπορούμε να αποτρέψουμε 280 εκατομμύρια λίτρα από το να πάνε κάτω από την αποχέτευση, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2 δισεκατομμύρια λίτρα νερού που εξοικονομήθηκαν», πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα άνθρακα ενός λίτρου βρετανικού γάλακτος είναι περίπου 1,25 kg CO2e36 σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 2,9 kg CO2e ανά λίτρο, με τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων να είναι υπεύθυνη για λιγότερο από το 2% των συνολικών εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Alvis ελπίζει ότι περισσότεροι έμποροι λιανικής θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της Morrisons αντικαθιστώντας τις ημερομηνίες χρήσης με τις ημερομηνίες Best Before στο γάλα και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και καλεί τα σουπερμάρκετ να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές σχετικά με τη διαφορετική ορολογία επισήμανσης.

Πηγή: dairyindustries.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο