Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι δηλητηριάσεις από κάνναβη αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση

ΑρχικήΝέαΟι δηλητηριάσεις από κάνναβη αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση
spot_img

Ο αντίκτυπος της νομιμοποίησης και της αποποινικοποίησης της κάνναβης στην οξεία δηλητηρίαση: μια συστηματική ανασκόπηση.

Πολλές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την φαρμακευτική και ψυχαγωγική κάνναβη.  Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης της νομιμοποίησης/αποποινικοποίησης της κάνναβης στην οξεία δηλητηρίαση. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση (ανάλυση παλαιότερης έρευνας)  από την οποία διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος δηλητηρίασης από κάνναβη ήταν υψηλότερος μεταξύ των μελετών που επικεντρώθηκαν σε παιδιά. Η ανάλυση συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 30 μελετών, συμπεριλαμβανομένων δέκα περιλήψεων από μεγάλα συνέδρια κλινικής τοξικολογίας. 

Η δηλητηρίαση από κάνναβη συμβαίνει όταν καταναλώνεται πάρα πολύ κάνναβη ταυτόχρονα. Οι συνέπειες της δηλητηρίασης από κάνναβη περιλαμβάνουν λήθαργο, υπνηλία, ζάλη, υπέρταση, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία (αυξημένος καρδιακός ρυθμός), ναυτία, έμετος, ευερεθιστότητα, διέγερση, κώμα και επιβράδυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η χρήση κάνναβης σε παιδιά (συνήθως ακούσια) αφού η κάνναβη ανήκει σε γονείς, μεγαλύτερα αδέρφια ή φροντιστές, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς τα παιδιά έχουν την πιθανότητα σοβαρής τοξικότητας, συμπεριλαμβανομένου του κώματος και των νευρολογικών και καρδιαγγειακών επιπτώσεων. Αυτά τα ευρήματα οφείλονται δυνητικά στη σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας βρώσιμων προϊόντων όπως μπισκότα, τσίχλες και μπράουνις, τα οποία είναι ελκυστικά για τα παιδιά.

Συμπερασματικά, οι μελέτες ανέφεραν μια γενική αύξηση του ποσοστού δηλητηρίασης από κάνναβη μετά τη νομιμοποίηση ή την αποποινικοποίησή της. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μεταξύ των μελετών είναι εξαιρετικά ετερογενή και τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία ενδέχεται να μην ισχύουν σε άλλες χώρες που έχουν νομιμοποιήσει ή αποποινικοποιήσει την κάνναβη. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Πληροφορίες από Eurekalert

Πλήρης αναφορά για το άρθρο: Allaf S, Lim JS, Buckley NA και Cairns R. The Impact of Cannabis Legalization and Decriminalization on Acute Poisoning: A Systematic Review. Εθισμός . 2023. DOI: 10.1111/add.16280

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα