Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ώρα να μιλήσουμε για την παγκόσμια κρίση νερού

ΑρχικήΝέαΏρα να μιλήσουμε για την παγκόσμια κρίση νερού
spot_img

Στις 22 Μαρτίου ήταν η καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα νερού. Η μέρα αυτή αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για απολογισμό και ανασκόπηση των κινήσεών μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αειφόρο παροχή του σε όλες τις γενιές ανθρώπων.

Παγκόσμια κρίση νερού

Η παγκόσμια κρίση του νερού είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο καταστρέφει τις ζωές δισεκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο. Είτε είναι η έλλειψη πρόσβασης στο νερό είτε η ανεπαρκής αποχέτευση του νερού, η κρίση του νερού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Περίπου 785 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό παγκοσμίως. Η αποχέτευση του νερού και οι ασθένειες που συνεπάγεται είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα, καθώς περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποχέτευση, κάτι που σε αντάλλαγμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές ασθένειες ή σε ακραίες περιπτώσεις σε θάνατο από αυτές. Συνολικά, τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού κάθε χρόνο.

Tι προκαλεί την κρίση νερού

Υπάρχει μια τεράστια λίστα με λόγους για τους οποίους η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή κινδυνεύει με λειψυδρία. Η κλιματική αλλαγή, όπως θα σκεφτόταν ο καθένας είναι μόνο ένας μικρός παράγοντας σε αυτό, ο οποίος συνεισφέρει περισσότερο στην άνιση κατανομή των υδατικών πόρων, μειώνοντας τις βροχοπτώσεις σε άλλες. Επίσης, όσο οι πληθυσμοί αυξάνονται και τα εισοδήματα αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση νερού. Ο παγκόσμιος πληθυσμός, τώρα στα 7,5 δισεκατομμύρια, προβλέπεται να προσθέσει 2,3 δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους μέχρι το 2050. Πώς μπορεί ο πλανήτης να ικανοποιήσει τη δίψα τους; Οι αυξημένες ανάγκες επιδεινώνουν και αυτές το πρόβλημα του νερού, λόγω των προϊόντων έντασης νερού – όπως το κρέας και η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα – που απαιτούν οι πλουσιότεροι πληθυσμοί.

Άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν την εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα παγκοσμίως, με χώρες με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, όπως η Ινδία, να αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με αυτό. Σε πολλές χώρες στον κόσμο,  η υποδομή παροχής νερού είναι κακή, με αποτέλεσμα πολλές διαρροές. Έτσι, μεγάλη ποσότητα πόσιμου νερού πάει χαμένη και άνθρωποι μένουν συχνά χωρίς πρόσβαση σε νερό.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες. Σε πρώτη φάση, καθώς οι μεγάλες εταιρείες καταναλώνουν μαζικές ποσότητες νερού, οι μικρότερες, τοπικές κοινότητες κοντά στα εργοστάσια, τα εργοστάσια και τα εταιρικά γραφεία έχουν λιγότερους πόρους. Έπειτα, η έλλειψη νερού επικρατεί καθώς η εταιρεία συνεχίζει να καταναλώνει τις κοντινές πηγές.Ένα από τα πιο κοινά παραδείγματα μιας τέτοιας εταιρείας είναι η Coca-Cola. Σημαντική ποσότητα νερού πηγαίνει στη γεωργική διαδικασία για την εταιρεία, αλλά και στις διαδικασίες παραγωγής και κατασκευής χρησιμοποιούν επίσης πολλά γαλόνια νερού.

Μετά από νομικές μάχες με ντόπιους κατοίκους στην Ινδία, η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει πολλά εργοστάσια. Πολλές είναι οι εταιρείες που συμβάλλουν στην υδάτινη ρύπανση με τα τοξικά απόβλητα της παραγωγής να εμποτίζουν συχνά το πόσιμο νερό.

Τι κάνουν οι πολυεθνικές για αυτό;

Αφού οι εταιρείες-κολοσσοί παγκοσμίως αποτελούν βασική πηγή του προβλήματος, μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι για αυτό; Πολλές είναι αυτές, οι οποίες με βάση την ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, προσπαθούν να δώσουν λύση στην παγκόσμια κρίση νερού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η PepsiCo, η Microsoft, η Google, η   Facebook και η BP, οι οποίες όχι μόνο δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη δική τους κατανάλωση, αλλά και να παρέχουν σε χώρες με πρόβλημα νερού να αποκαταστήσουν τους πόρους τους ή να τους παρέχουν εκ νέου πρόσβαση σε καθαρό νερό, η καθεμία με το δικό της τρόπο και τις δικές της τεχνολογίες.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς;

Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε για να πετύχουμε καλύτερη διαχείριση της κρίσης νερού. Πρώτα από όλα, χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τις μελλοντικές γενιές να χρησιμοποιούν με σύνεση το νερό. Καλό είναι να μειώσουμε τις κακές συνήθειες, όπως μεγάλα ντουζ ή να γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, καλό θα ήταν να τηρηθεί μια κοινή ατζέντα εξοικονόμησης νερού και διατήρησης υδάτινων πόρων, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και για την ισόποση κατανομή των αποθεμάτων, όσο δύσκολο και αν είναι να τηρηθεί.

Γιατί το νερό δεν είναι ούτε εμπόρευμα, ούτε προνόμιο. Είναι δικαίωμα.

Πηγές: https://www.circleofblue.org/2010/world/experts-name-the-top-19-solutions-to-the-global-freshwater-crisis/

https://eponline.com/Articles/2020/06/03/Big-Corporations-Contribute-to-Water-Shortages-How-Can-They-Fix-It.aspx?Page=1

https://www.albawaba.com/business/6-companies-trying-solve-global-water-crisis-1470675

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο