Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράνομη ή όχι η αντικατάσταση πρόσθετων με φυσικά εκχυλίσματα;

ΑρχικήΝομοθεσίαΠαράνομη ή όχι η αντικατάσταση πρόσθετων με φυσικά εκχυλίσματα;
spot_img

Πόσο νόμιμη είναι η πρακτική αντικατάστασης εγκεκριμένων πρόσθετων με φυσικά εκχυλίσματα για να παραχθούν  προϊόντα καθαρής ετικέτας;

Πολλοί παρασκευαστές τροφίμων έχοντας στόχο να παράγουν φυσικά προϊόντα «καθαρής ετικέτας» χωρίς πρόσθετα, τα αντικαθιστούν με φυσικά φυτικά εκχυλίσματα (για παράδειγμα φρούτων, μπαχαρικών και μαγιάς) που μπορούν να προσδώσουν γεύση και χρώμα και να βελτιώσουν την υφή. Τα πρόσθετα είναι ουσίες που έχουν εγκριθεί από τους κανονισμούς και πρέπει να μπορούν να ικανοποιούν συγκεκριμένες τεχνολογικές ανάγκες στα τρόφιμα. Τα φυτικά εκχυλίσματα που μπορούν να καλύψουν μια τεχνολογική ανάγκη δεν ακολουθούν τους συνήθεις κανόνες για την έγκριση,( Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008) τη χρήση και την επισήμανση των προσθέτων (δεν έχουν αριθμό Ε) και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα.

Αυτό συμπέρανε η Μόνιμη Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Feed, που εξέτασε δύο περιπτώσεις προσθηκης εκυχλισμάτων. Η μία αφορούσε  “εκχύλισμα σπανακιού που περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που χρησιμοποιούνται στα λουκάνικα” το 2006 και η άλλη  “χρήση ζωμού λαχανικών που έχει υποστεί ζύμωση, εμπλουτισμένου με νιτρώδη” το 2012. Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν συστατικά ως πρόσθετα που όμως δεν είναι εγκεκριμένα για αυτή τη λειτουργία (πηγή νιτρωδών αλάτων που δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια καθαρότητας και τις προδιαγραφές για τα πρόσθετα E 249 νιτρώδες κάλιο και 250 νιτρώδες νάτριο). Σύμμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση της επιτροπής όλα τα φυτικά εκχυλίσματα που μπορεί να περιέχουν ουσίες που καλύπτουν τις ίδιες τεχνολογικές ανάγκες με το πρόσθετο οδηγούν σε χρήση μη εγκεκριμένου πρόσθετου.

Η απόφαση δεν έχει υιοθετηθεί ή εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να την εφαρμόσει ή όχι. Το Δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει εάν αυτή η ερμηνεία των κανόνων είναι σωστή. Να σημειωθεί ότι η Αρχές της Νορβηγίας έχουν υιοθετήσει την ερμηνεία της Επιτροπής και απαγορεύουν τη χρήση εκχυλισμάτων σε τρόφιμα ως πρόσθετα.

Διαβάστε τη δήλωση ερμηνείας από τη Μόνιμη Επιτροπή της ΕΕ για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές

Χρήση φυτικών εκχυλισμάτων πλούσιων σε συστατικά που εκτελούν τεχνολογική λειτουργία (PDF)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο