Τα Πασχαλινά σοκολατένια αυγά Kinder, φέτος δεν θα συνοδεύουν τη λαμπάδα που δίνουν οι νονές στα βαφτιστήρια. Ο λόγος είναι γνωστός και έχει προκαλέσει σάλο με τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως ο κίνδυνος σαλμονέλας δεν ελλοχεύει μόνο από τα Kinder – Η υπόθεση θα ξεχαστεί έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό- αλλά και από τους νεοσσούς και τις μικρές πάπιες που η πώλησή τους σε μερικές περιοχές εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις απαγορεύσεις.
Κάθε χρόνο σημειώνονται εκατοντάδες ασθένειες ακόμα και θάνατοι από αυτά τα “ζωντανά” δώρα του Πάσχα. Μόνο στην Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξαν 77 κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με ζωντανά πουλερικά. Αυτά τα κρούσματα αρρώστησαν 7.264 ανθρώπους με αποτέλεσμα 1.424 νοσηλείες και 9 θανάτους. Ο αριθμός των μεμονωμένων περιπτώσεων Salmonella, E. coli, Campylobacter και άλλων λοιμώξεων από παιδιά που παίζουν με ζωντανούς νεοσσούς, πάπιες και λαγουδάκια είναι άγνωστος.
Ο λόγος των μολύνσεων είναι ότι τα παιδιά δεν ξέρουν να τηρούν σωστή υγιεινή παίζουν με τα πουλερικά ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών δεν πρέπει να χειρίζονται ή να αγγίζουν νεοσσούς, παπάκια ή άλλα πουλερικά, καθώς είναι πιθανό να νοσήσουν με σαλμονέλα.
Το CDC λέει ότι το 2022, αναφέρθηκαν συνολικά 1.135 άτομα που μολύνθηκαν από σαλμονέλα με 273 νοσηλείες και δύο θανάτους. Το 25% των ασθενών ήταν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. 449 από τα 677 άτομα που ερωτήθηκαν ανέφεραν επαφή με νεοσσούς και παπάκια.
Οι ανθρωπιστικές κοινωνίες και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, συμβουλεύουν επίσης να μην αγοράζονται αυτά τα κατοικίδια ως δώρα για το Πάσχα. Η σημαντικότερη ανησυχία μεταξύ αυτών των ομάδων είναι ο κίνδυνος «ντάμπινγκ» των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του, οι γονείς απελευθερώνουν το μικρό ζώο το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να επιβιώσει.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των νεοσσών, παρακολουθήστε το σύντομο βίντεο παρακάτω.
Πηγή: foodsafetynews.com