Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ψάρια παίρνουν… αντικαταθλιπτικά, Part 2!

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΤα ψάρια παίρνουν… αντικαταθλιπτικά, Part 2!
spot_img

Ακόμη και μικροσκοπικά ίχνη φαρμάκων στο περιβάλλον μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ζώων με τρόπους που μπορεί να διαμορφώσουν την επιβίωση τους στην άγρια ​​φύση

Τα φάρμακα που παίρνουμε, από εκείνα για το άγχος μέχρι τα αντιβιοτικά, δεν εξαφανίζονται απλά αφού φύγουν από το σώμα μας. Πολλά δεν απομακρύνονται πλήρως από τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες και ρυάκια, όπου μπορούν να παραμείνουν και να επηρεάσουν την άγρια ​​ζωή με απροσδόκητους τρόπους.

- Advertisement -

Η ρύπανση της θάλασσας με το αντικαταθληπτικό prozac επηρεάζει το σώμα και την συμπεριφορά των ψαριών αλλά και την αναπαραγωγική ικανότητα σε αρσενικά ψαράκια guppies, έλεγε μια πρόσφατη έρευνα. Σύμφωνα με αυτήν η διατάραξη των φυσικών ισορροπιών μεταξύ συμπεριφοράς, βιολογικών και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών μπορεί να μειώσει την ικανότητα των ψαριών να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, επηρεάζοντας την επιβίωσή τους…

Κι επειδή τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας φαίνεται ότι συντάραξαν την ανθρωπότητα μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science ήρθε να αποκαλύψει ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως το clobazam, που καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα μέσω των λυμάτων, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συμπεριφορά των σολομών του Ατλαντικού!

Συγκεκριμένα, οι σολομοί που εκτέθηκαν σε επίπεδα του φαρμάκου παρόμοια με αυτά που βρίσκονται σε μολυσμένα νερά παρουσίασαν αυξημένη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όπως η αποφυγή της ασφάλειας των κοπαδιών και η ταχύτερη είσοδος σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αποτελούν σημαντικά εμπόδια στη μετανάστευσή τους.

Αν και αυτή η αυξημένη τόλμη οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς μετανάστευσης (25% των εκτεθειμένων ψαριών έφτασαν στη θάλασσα έναντι περίπου 10% των μη εκτεθειμένων), ενδέχεται να τα καθιστά πιο ευάλωτα σε θηρευτές και άλλους κινδύνους στο μέλλον.

Η μελέτη υπογραμμίζει τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της φαρμακευτικής ρύπανσης, η οποία, αν και αόρατη, μπορεί να διαταράξει κρίσιμα πρότυπα συμπεριφοράς στην άγρια ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας, Jack Brand, τόνισε την εξελικτική ομοιότητα μεταξύ της νευροβιολογίας των ανθρώπων και των σολομών και κάλεσε για βελτίωση της επεξεργασίας λυμάτων και την ανάπτυξη πιο βιοδιασπώμενων φαρμάκων για τον μετριασμό της αόρατης φαρμακευτικής μόλυνσης στα υδάτινα οικοσυστήματα. ​

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα