46 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός, διατίθενται για ζωικά προϊόντα.
Το 80% των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ διατίθεται σε ζωικά προϊόντα, έδειξε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών (CML) στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία, και το Chatham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δημοσιεύθηκε στο Nature Food. Τα δεδομένα αυτά εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ενθάρρυνση μη βιώσιμων για το περιβάλλον, διατροφών. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η οικονομική υποστήριξη έχει συνδεθεί με την υποστήριξη προϊόντων ζωικής προέλευσης υψηλής έντασης εκπομπών, τα οποία ευθύνονται για το 84% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.
Σε μια δήλωση σύμφωνα με το Food Ingredients First, ο Δρ. José Mogollón, ανώτερος συγγραφέας στο Πανεπιστήμιο του Leiden, λέει: «Αυτή η δυσανάλογη υποστήριξη για τρόφιμα υψηλής έντασης εκπομπών όχι μόνο βλάπτει την υγεία του πλανήτη, αλλά επίσης γέρνει τον αγωνιστικό χώρο ενάντια σε τρόφιμα με μικρότερη επίδραση όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, τα οποία παραμένουν σχετικά ακριβότερα από ό,τι θα ήταν με την ίδια υποστήριξη».
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η κτηνοτροφία απαιτεί περισσότερη γη και οδηγεί στην αναποτελεσματική χρήση των καλλιεργειών που διαφορετικά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την ανθρώπινη κατανάλωση. Για να γίνει κατανοητό αυτό, η παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης από βόειο κρέας απαιτεί 20 φορές περισσότερη γη από τους ξηρούς καρπούς και 35 φορές περισσότερο από τα δημητριακά. Αυτή η κατανομή πόρων έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της ΕΕ να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.
Οι ερευνητές βρήκαν πως το 80% των επιδοτήσεων της ΚΓΠ, που διατίθενται για ζωικά προϊόντα, ανέρχονται σε 46 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός. Επίσης εντόπισαν τις επιδοτήσεις ζωοτροφών και διαπίστωσαν ότι από τις επιδοτήσεις που υποστηρίζουν τα ζωικά τρόφιμα, 18 δισεκατομμύρια ευρώ ρέουν απευθείας στους κτηνοτρόφους και 21 δισεκατομμύρια ευρώ, σε παραγωγούς ζωοτροφών.
Η μελέτη υπολόγισε ότι η πραγματική επιδότηση για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης διπλασιάζεται περίπου όταν ληφθεί υπόψη το κόστος των ζωοτροφών, όπως για παράδειγμα οι επιδοτήσεις βοείου κρέατος που αυξήθηκαν από 0,71 €/kg (0,76 US$/kg) σε 1,42 €/kg (1,53 US$/kg). και χοιρινό από 0,07€/κιλό (0,08$/κιλό) έως 0,28€/κιλό (0,3$/κιλό).
Η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω ότι περίπου το 12% του προϋπολογισμού της ΚΓΠ ενσωματώνεται σε εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως σε χώρες ανώτερου μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.