Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πίεση σε διάφορους τομείς γεωργικών τροφίμων της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή

ΑρχικήΝέαΠίεση σε διάφορους τομείς γεωργικών τροφίμων της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή
spot_img

Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές.

Αυτό έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά τη μελλοντική διαθεσιμότητα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων και έχει προσθέσει ένα επίπεδο αστάθειας στις ήδη τεταμένες αγορές. Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για τα τρόφιμα, με τεράστιο πλεόνασμα στο εμπόριο γεωργικών τροφίμων, και η ενιαία αγορά της ΕΕ αναμένεται για άλλη μια φορά να αποδείξει την ικανότητά της να απορροφά τους κραδασμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς και των πληθωριστικών τάσεων.

Τα ζητήματα αυτά αποτελούν τη βάση για την εαρινή έκδοση της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών για το 2022. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Απριλίου 2022, παρουσιάζει λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και προοπτικών για μια σειρά τομέων γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Αρόσιμες καλλιέργειες

Τα προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση της παραγωγής αρόσιμων καλλιεργειών της ΕΕ θα επιτρέψουν στους γεωργούς να αυξήσουν την περιοχή σποράς τους για τον αραβόσιτο, τα ηλιοτρόπια και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή της ΕΕ για το 2022 μπορεί να είναι πολύ καλή για τα σιτηρά και για τους ελαιούχους σπόρους, υπό την προϋπόθεση ότι επικρατούν κανονικές καιρικές συνθήκες. Η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 297,7 εκατομμύρια τόνους για τη συγκομιδή του 2022. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ζωοτροφών λόγω της χαμηλότερης παραγωγής χοιρείου κρέατος και της μειωμένης χρήσης σιτηρών για βιοκαύσιμα, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η αναμενόμενη έλλειψη εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμπορίας (μέχρι τα τέλη Ιουνίου), οδηγούμενες σε μεγάλο βαθμό από επιπλέον 5,6 εκατομμύρια τόνους μαλακού σίτου σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μετά τη θερινή συγκομιδή του 2022, με τις καθαρές εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ να αυξάνονται ενδεχομένως κατά σχεδόν 40% σε 41,4 εκατομμύρια τόνους από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 (περίοδος εμπορίας 2022/23).

Οι τιμές των ελαιούχων σπόρων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις τιμές των κραμβόσπορων και των ηλιόσπορων να φτάνουν τα 1.000 ευρώ ανά τόνο. Ωστόσο, η παραγωγή ελαιούχων όγκων δεν αποτελεί ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,5% σε 30,2 εκατομμύρια τόνους κατά τη διάρκεια αυτής της εμπορικής χρονιάς και προβλέπεται να αυξηθεί σε 32,2 εκατομμύρια τόνους κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας. Οι τελευταίοι θα περιλαμβάνουν 11,2 εκατομμύρια τόνους ηλιόσπορων.

Η απότομη ανάκαμψη της παραγωγής ζαχαρότευτλων στη Γαλλία σημαίνει ότι η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% για το 2021/22, σε 16,6 εκατομμύρια τόνους. Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης, αλλά τα αποθέματα αναμένεται να είναι υψηλότερα στο τέλος της εκστρατείας.

Εξειδικευμένες καλλιέργειες

Η παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να φτάσει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, αυξάνοντας το 10% από έτος σε έτος. Η αύξηση του κόστους εισροών, συσκευασίας και μεταφοράς, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση ελαιολάδου για την αντικατάσταση άλλων φυτικών ελαίων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αυξήσεις τιμών, αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η υποκατάσταση για άλλα φυτικά έλαια θα μπορούσε να δει μια αύξηση της κατανάλωσης κατά 7%. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές της ΕΕ, με μείωση 3% από έτος σε έτος.

Η παραγωγή μήλων παραμένει υψηλή, κοντά στα 12 εκατομμύρια τόνους. Η μείωση των εξαγωγών νωπών μήλων, σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου των μήλων που τίθενται σε επεξεργασία. Ενώ η πανδημία είχε προκαλέσει θετική επίδραση στην κατανάλωση, αυτό έχει πλέον εξασθενήσει.

Η παραγωγή πορτοκαλιών για μεταποίηση αναμένεται να αυξηθεί απότομα, ακόμα και κατά 30%. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φρέσκων πορτοκαλιών παραμένει αμετάβλητη. Η συνολική παραγωγή πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,4% σε 6,6 εκατομμύρια τόνους. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μεταποιημένων πορτοκαλιών στην ΕΕ έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση νωπών πορτοκαλιών αναμένεται επίσης να μειωθεί.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Η εποχική τάση που παρατηρείται συνήθως στην τιμή του νωπού γάλακτος της ΕΕ δεν υλοποιήθηκε το 2021, με την τιμή να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παρόλα αυτά, οι παραδόσεις γάλακτος μειώθηκαν κατά 0,4%, την πρώτη φορά που συνέβη αυτό από το 2009. Το αυξανόμενο κόστος επιβράδυνε την αύξηση της απόδοσης γάλακτος και συνέβαλε σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη μείωση της αγέλης γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 1,5%.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το κόστος εισροών είναι επίσης πιθανό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ η κατανάλωση τυριού και βουτύρου ενδέχεται να εξακολουθεί να αυξάνεται ελαφρώς, η χρήση σκόνης γάλακτος κατά την επεξεργασία αναμένεται να μειωθεί.

Συνολικά, η ροή παραγωγής τυριού και ορού γάλακτος θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι η προτιμώμενη επιλογή, ενώ αναμένεται κάποια ανάκαμψη στην παραγωγή αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, η οποία πιθανότατα υποστηρίζεται από αύξηση των εξαγωγών.

Προϊόντα με βάση το κρέας

Η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί το 2022 παρά τις υψηλές τιμές. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαρθρωτικές προσαρμογές στον τομέα του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν ελαφρώς λόγω των εμπορικών συμφωνιών που συνήφθησαν πρόσφατα, αλλά περιορίζονται από τις περιορισμένες εγχώριες τριβές εφοδιασμού και εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υψηλό κόστος και οι μόνιμες επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) σημαίνουν ότι η παραγωγή χοιρείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί το 2022, παρά την ισχυρή αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εξαγωγές είναι επίσης πιθανό να μειωθούν λόγω της ASF, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη βελτίωση των μεριδίων αγοράς σε ορισμένους άλλους προορισμούς.

Η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς το 2022, με τη γρίπη των πτηνών (AI) να εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα. Οι υψηλές τιμές έχουν αντισταθμίσει το υψηλό κόστος μέχρι στιγμής. Παρά τους εμπορικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την τεχνητή κατάσταση και τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι εξαγωγές αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν. Πρόσθετες εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα ενδέχεται να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία.

Ένας ιστορικά χαμηλός πληθυσμός αιγοπροβάτων της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2% το 2022. Το εμπόριο θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνεχείς υψηλές εγχώριες τιμές. Οι εμπορικές τριβές με το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο