Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Νέες ειδοποιήσεις για κίνδυνο από σαμπουάν Palmolive και Dove – Πως να τα ξεχωρίσετε

ΑρχικήΝέαΠροσοχή: Νέες ειδοποιήσεις για κίνδυνο από σαμπουάν Palmolive και Dove - Πως να τα ξεχωρίσετε
spot_img

Νέες ειδοποιήσεις σήμερα από την ΕΕ για καλλυντικά που περιέχουν απαγορευμένη και επικίνδυνη χημική ουσία.

Συνεχίζονται οι ειδοποιήσεις από χώρες της Ευρώπης για πολύ γνωστά, πλην επικίνδυνα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Να σημειωθεί ότι το 2023, τα καλλυντικά ήταν ο πιο συχνός τύπος προϊόντος που κοινοποιήθηκε ως επικίνδυνος για την υγεία στο Safety Gate της Ευρώπης.

Η Αρχές της Τσεχίας ενημέρωσαν σήμερα το σύστημα ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, για τρία δημοφιλή σαμπουάν που κυκλοφορούν στην αγορά και περιέχουν την απαγορευμένη στην ΕΕ ουσία Butylphenyl  Μethylpropional, (BMHCA) επίσης γνωστή με το όνομα “Lilial”  που έχει ταξινομηθεί ως τοξική. Οι ειδοποιήσεις αφορούν σε τρία σαμπουάν Palmolive και Dove ενώ έχουν προηγηθεί ενημερώσεις για πολλά άλλα δημοφιλή καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν προϊόντα για τα μαλλιά, μωρομάντηλα και κολόνιες γνωστών εταιρειών μεταξύ των οποίων Nivea, Fructis, Pantene, FA, L’oreal, Garnier, Sunsilk, κ.α.

To BMHCA, που λειτουργεί ως άρωμα και συστατικό κάλυψης, συνδέεται με πιθανή βιοσυσσώρευση, τοξικότητα συστήματος οργάνων, ενδοκρινικές διαταραχές και αλλεργίες και δερματίτιδα εξ επαφής. Μπορεί επίσης να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα) και, την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Επειδή η απαγόρευση της χρήσης του χημικού στα καλλυντικά τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2022, ενδεχομένως να κυκλοφορούν ακόμα παρτίδες που περιέχουν την ουσία και αυτός είναι και ο λόγος που το Cibum δέχεται συνεχώς καταγγελίες για την παρουσία του Butylphenyl Methylpropional  σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν την δική τους προσωπική έρευνα και να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα στη λίστα των συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν το προϊόν περιέχει την επικίνδυνη ουσία που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional, προκειμένου να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα προϊόντα που θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν.

Οι σημερινές ειδοποιήσεις αφορούν:

στο σαμπουάν μάρκα Palmolive «SHAMPOO ANTI-FORFORA SHAMPOO Con menta Selvatica & Minerali Marini» με αριθμό της παρτίδας 2184IT1022216 Τύπος / αριθμός μοντέλου NATURALS και Barcode 8003520031679, προέλευσης Βελγίου των 400 ml.

στο σαμπουάν Palmolive «SHAMPOO VITAL STRONG All Hair Types» με αριθμό της παρτίδας 170315IT10222*B Τύπος / αριθμός μοντέλου NATURALS και Barcode 8714789880488, προέλευσης Πολωνίας των 350 ml.

και στο σαμπουάν Dove «SHAMPOO VOLUME ενισχυμένο ΟΞΥΓΟΝΟ & ΥΓΡΑΣΙΑ» με αριθμό παρτίδας 009915BA Τύπος / αριθμός μοντέλου ADVANCED HAIR SERIES, Barcode 8712561495295 προέλευσης Πολωνίας των 250 ml.

Τα προϊόντα που είχαν ανακληθεί τις προηγούμενες ημέρες μπορείτε να δείτε  στα παρακάτω λινκ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα