Σύσταση της Mattilsynet προς τους γονείς για την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων από μικρά παιδιά.
Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων Mattilsynet, συνιστά τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτνίνες), που περιέχουν θειώδη (και αναφέρονται στη λίστα συστατικών), να μην χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες.
Πολύ περισσότερο θείο επιτρέπεται στα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τις σταφίδες από ό,τι σε άλλα αποξηραμένα φρούτα. Συνήθως είναι κίτρινες σταφίδες («χρυσές σταφίδες») που έχουν προσθέσει θειώδη, όχι «κανονικές» καφέ σταφίδες. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη θειώδους άλατος σε βιολογικά αποξηραμένα φρούτα. Αυτό μπορεί επομένως να είναι μια εναλλακτική λύση για παιδιά κάτω των 3 ετών.
Τα θειώδη που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται στη λίστα συστατικών γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία. Επομένως, είναι εύκολο να ελέγξετε εάν ένα τρόφιμο περιέχει θειώδη ή όχι.
Επίσης η mattilsynet εφιστά την προσοχή στους γονείς για τις σταφίδες σε μωρά και για έναν επιπλέον λόγο. Μπορεί να περιέχουν σπόρια μούχλας ωχρατοξίνη Α (OTA), η οποία δεν προκαλεί άμεση δηλητηρίαση, αλλά έχει δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η πρόσληψη ΟΤΑ προέρχεται από πολλά διαφορετικά τρόφιμα και οι σταφίδες μπορεί μερικές φορές να έχουν υψηλή περιεκτικότητα. Το μέσο επίπεδο OTA στις σταφίδες είναι πολύ κάτω από την οριακή τιμή, αλλά όταν η πρόσληψη ΟΤΑ από άλλα τρόφιμα προστίθεται σε υψηλή πρόσληψη σταφίδας, τα μικρά παιδιά μπορούν να καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα. Καθώς μιλάμε για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, είναι η συνολική πρόσληψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιοριστεί.