Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πρόταση για νέα όρια στα θειώδη άλατα (Ε220-Ε228 διοξείδιο του θείου & θειώδη) – Συνιστούν κίνδυνο για το κεντρικό νευρικό σύστημα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πρόταση για νέα όρια στα θειώδη άλατα (Ε220-Ε228 διοξείδιο του θείου & θειώδη) - Συνιστούν κίνδυνο για το κεντρικό νευρικό σύστημα
spot_img

Ανησυχία για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά… δεν υπάρχουν δεδομένα!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε χθες στις 24 Νοεμβρίου 2022 μια νέα γνώμη για τα πρόσθετα E 220-228 (διοξείδιο του θείου και θειώδη) με την οποία επικαιροποιείται η αξιολόγηση ασφάλειας που είχε πραγματοποιηθεί το 2016 και στην οποία προσπάθησε να απαντήσει στις αβεβαιότητες που υπήρχαν ως προς αυτό.

Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν οι εμπειρογνώμονες της EFSA. Όμως τα κενά στα δεδομένα τοξικότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η έκταση ορισμένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, στις 4 Νοεμβρίου 2022, η γειτονική Ιταλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ότι μετά από ελέγχους στην αγορά, εντόπισε την παρουσία πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια θειωδών (23 +/- 6 mg / Kg of SO2) σε μπάρες Carrefour BIO.

Τα θειώδη άλατα βρίσκονται φυσικά στο σώμα μας, καθώς και σε τρόφιμα όπως τα μήλα, το ρύζι, τα κρεμμύδια και το λάχανο και σε ποτά όπως το κρασί. Προστίθενται επίσης ως συντηρητικά και αντιοξειδωτικά, σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, (σταφίδες, βερύκοκα, κα) προϊόντα με βάση την πατάτα, ποτά μπύρας και βύνης, κρασί και χυμούς φρούτων, μεταξύ άλλων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ζύμωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η EFSA είναι ότι, υπό το φως των υπολογισμών έκθεσης που έγιναν, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων υπό τις συνθήκες που ορίζονται επί του παρόντος στη νομοθεσία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα επανεξετάσουν τα μέτρα διαχείρισης κινδύνου για να υιοθετήσουν, εάν είναι απαραίτητο, εκείνα που εγγυώνται την προστασία της υγείας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δρ Maged Younes, πρόεδρος της ομάδας της EFSA για τα πρόσθετα και τις αρώματα τροφίμων, δήλωσε: «Τα διαθέσιμα δεδομένα τοξικότητας ήταν ανεπαρκή για να αντλήσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης (ADI). Αντ’ αυτού, υπολογίσαμε τα περιθώρια έκθεσης (MOE) λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προσλήψεις και τη δόση που σχετίζεται με νευροτοξικές επιδράσεις σε δοκιμές σε ζώα.»

«Η ΑΗΠ είναι ένα όριο κάτω από το οποίο γνωρίζουμε ότι η ημερήσια πρόσληψη είναι ασφαλής. Όταν υπάρχουν ενδείξεις για επιβλαβείς επιδράσεις, αλλά όχι αρκετές για να επιβεβαιώσουμε πόσο είναι ασφαλές, η MOE μας λέει εάν οι τρέχουσες προσλήψεις είναι πιθανό να είναι επιβλαβείς.»

Η MOE είναι ο λόγος μεταξύ της χαμηλότερης εκτιμώμενης δόσης στην οποία παρατηρείται μια δυσμενής επίδραση και του επιπέδου έκθεσης στην ουσία. Στην περίπτωση των θειωδών, ένας λόγος κάτω του 80 θα μπορούσε να υποδηλώνει ανησυχία για την ασφάλεια.

Ο Δρ Matthew Wright, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της EFSA για το διοξείδιο του θείου, δήλωσε: «Οι MOE που υπολογίσαμε ήταν κάτω από 80 για τους υψηλούς καταναλωτές σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, εκτός από τους εφήβους. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμώμενες προσλήψεις για τους εν λόγω καταναλωτές ενδέχεται να υπερβαίνουν αυτό που θα θεωρούνταν ασφαλές, έως και 12,5 % για τα παιδιά (3-10 ετών) και έως 60 % για τους ενήλικες.»

Η ομάδα βρήκε στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η καθυστερημένη απόκριση των νευρικών κυττάρων στα ερεθίσματα, ένα πρώιμο σημάδι δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Οι επιστήμονες της EFSA επανέλαβαν επίσης την προηγούμενη σύστασή τους για περαιτέρω διερεύνηση της υπερευαισθησίας ή της μισαλλοδοξίας μεταξύ ορισμένων ευαίσθητων καταναλωτών λόγω κενών γνώσης.

Για να διαβασετε την γνώμη της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα