Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε πανικό οι Ιταλοί ψαράδες για τα μπλε καβούρια – Οι ζημιές έχουν φτάσει τα 200 εκατ. €

ΑρχικήΝέαΑλιείαΣε πανικό οι Ιταλοί ψαράδες για τα μπλε καβούρια - Οι ζημιές έχουν φτάσει τα 200 εκατ. €
spot_img

Αίτημα για διορισμό έκτακτου επιτρόπου στο δέλτα του Πάδου από την Condiretti.

   Οι ιταλικές αλιευτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας πολεμούν μια εισβολή των “αρπακτικών” μπλε καβουριών που κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία ολόκληρων περιοχών. Η Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti με επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας Francesco Lollobrigida, ζήτησε τον διορισμό ενός έκτακτου επιτρόπου, για την έναρξη εντατικών εκστρατειών σύλληψης μπλε καβουριού. Η κατάσταση αυτή απασχολεί περισσότερους από 2.000 οστρακοκαλλιεργητές και ψαράδες μόνο στο Δέλτα του Πάδου, με ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες να βρίσκεται σε στάδιο απόλυσης και με δυσκολία για τους εργαζόμενους σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.

   Το μπλε καβούρι είναι ένα ιδιαίτερο αλίευμα που ονομάστηκε έτσι λόγω των νυχιών του που είναι ένα ανοιχτό μπλε, ενώ το κέλυφος του είναι στην πραγματικότητα ένα καφέ χρώμα και τα ώριμα θηλυκά έχουν κόκκινες ανταύγειες στις άκρες των δαγκανών τους. Στη χώρα μας φαίνεται να μην αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, καθώς ενώ στις ΗΠΑ, αποτελεί μια από τις πιο γκουρμέ λιχουδιές, με τιμή που φτάνει τα 5,5 δολάρια το τεμάχιο, στην Ελλάδα, οι ψαράδες το θεωρούν απειλή, καθώς είτε τρώει τα ψάρια, είτε τα σκοτώνει, είτε ακόμη μπλέκεται στα δίχτυα και τα καταστρέφει δεν μπορούν να το διοχετεύσουν στην αγορά όταν το αλιεύουν και η τιμή του είναι αρκετά πιο χαμηλή. Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας με ήπια, γλυκιά γεύση και τρυφερό κρέας, που αποτελεί τα πλάσματα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή στον πλανήτη, σύμφωνα με το NationalGeographic.

Είδος ιθαγενές στις ακτές του Ατλαντικού της αμερικανικής ηπείρου, από τη Νέα Σκωτία μέχρι την Αργεντινή, το μπλε καβούρι ( Callinectes sapidus ) εισήχθη στην Ευρώπη, πιθανώς μέσω του νερού έρματος των πλοίων, από τις αρχές του 20ου αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε κατά μήκος του ανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου Θάλασσας. Μετά από μια πρώτη αναφορά στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας το 1949, αυτό το είδος εξαπλώθηκε κατά μήκος των ιταλικών ακτών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζοντας εκθετική αύξηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις εκβολές ποταμών και κατά μήκος των ακτών της βόρειας δυτικής Αδριατικής αναφέρει η La Republica.

   «Παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που ανέλαβε το υπουργείο, διαβάζουμε στην επιστολή, η κατάσταση εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία και αναστάτωση στους φορείς του κλάδου». Ο αντίκτυπος, λέει η Coldiretti Impresa Pesca, εντοπίζεται μόνο στη Βόρεια Αδριατική, επηρεάζοντας τις περιοχές Friuli Venezia Giulia, Veneto και Emilia-Romagna, η κεντρική και νότια Αδριατική επί του παρόντος επηρεάζονται μόνο από το πρόβλημα. Οι πιο κατεστραμμένες περιοχές παραγωγής ψαριών, με παραγωγή μειωμένη έως και 80%, είναι αυτές των λιμνοθαλασσών, των θυλάκων και της παράκτιας λωρίδας όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις δίθυρων μαλακίων στην Ευρώπη.

   «Το υπουργείο, όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Πραντίνι, έχει ήδη διαθέσει 2,9 εκατομμύρια ευρώ πρώτα για τη σύλληψη και διάθεση του μπλε καβουριού και στη συνέχεια 10 εκατομμύρια για την αγορά σπόρων και την προστασία των εκμεταλλεύσεων, πόρους χρήσιμους αλλά όχι καθοριστικούς». , υπολογίζοντας ότι η ζημιά, όπως υπογραμμίζει η Coldiretti Impresa Pesca, υποτίθεται ότι είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια, αλλά η εκτίμηση δεν είναι ακόμη οριστική δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα