cibum team
Η πυρασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις εγκαταστάσεις στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων. Καθώς τα τρόφιμα επεξεργάζονται και συσκευάζονται, είναι εύκολο να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, θα πρέπει να θεσπιστούν βασικά μέτρα ασφαλείας. Μια ολοκληρωμένη απάντηση πυρασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιολογήσεις κινδύνου, προληπτικά μέτρα, εκπαίδευση και διαδικασίες καθαρισμού.
Καθιερώστε εκτίμηση κινδύνου
Το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων είναι να αναγνωρίσετε τους κινδύνους. Πρέπει να αξιολογήσετε με ακρίβεια τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση σας και οι διαδικασίες της, προκειμένου να συντάξετε μια κατάλληλη άμυνα πυρασφάλειας.
Η εγκατάστασή σας είναι πιθανό να διαθέτει πολύ εξοπλισμό παραγωγής με διάφορα ηλεκτρικά περιβλήματα. Αυτός ο εξειδικευμένος εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, είναι επίσης επιρρεπής σε υπερθέρμανση και άλλους κινδύνους πυρκαγιάς.
Ένας άλλος τομέας κινδύνου είναι η αποθήκευση. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο. Ιδιαίτερα εύφλεκτα είναι τόσο τα είδη τροφίμων, όσο και οι συσκευασίες. Όποτε υπάρχουν μεγάλα αποθέματα εύφλεκτων υλικών, και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Επιπλέον, η εγκατάστασή σας μπορεί να έχει πολυάριθμους κλειστούς χώρους και οι έξοδοι μπορεί να είναι δύσκολα προσβάσιμες από όλα τα σημεία. Αυτό ενέχει κινδύνους για τη ζωή και την ακεραιότητα των υπαλλήλων, στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς και η ικανότητα εκκένωσης όλου του προσωπικού είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εκτίμησής σας.
Μια καλή εκτίμηση κινδύνου πρέπει να ολοκληρωθεί από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Ένας επαγγελματίας πυρασφάλειας θα είναι σε θέση να βρείι στοιχεία κινδύνου, και να εντοπίσει ζητήματα που εσείς αγνοείτε. Το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο με τις φωτιές που αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας για να μάθετε τις αδυναμίες των εγκαταστάσεων
Λήψη προληπτικών μέτρων
Αφού διαπιστώσετε τους κινδύνους, θα πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα για να προστατέψετε την εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων από τη φωτιά. Ξεκινήστε εγκαθιστώντας ένα σύστημα ευθύνης. Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία εντός της εγκατάστασής σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή σε προγράμματα πυρασφάλειας. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εφαρμογής άλλων μέτρων πυρασφάλειας.
Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τα συστήματα πυροπροστασίας και να βεβαιωθείτε ότι πληρούν τις συμμορφώσεις. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι συντηρούνται και επισκευάζονται τακτικά. Εξετάστε τις καλύτερες επιλογές πυρασφάλειας για την εγκατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υδροληψίας, των συστημάτων αερίου και των φορητών πυροσβεστήρων και των κυλίνδρων σωλήνων. Θα πρέπει επίσης να είστε σίγουροι ότι οι πυροσβεστήρες σας είναι εύκολα προσβάσιμοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Η επιλογή σας θα αφορά τα υλικά επί τόπου, την περιοχή που καλύπτεται και το προσωπικό. Ελέγξτε τους τοπικούς κανονισμούς για να δείτε ποιες λύσεις απαιτούνται.
Ένα άλλο βασικό μέτρο ασφάλειας είναι η σήμανση. Βεβαιωθείτε ότι οι πινακίδες είναι ενημερωμένες και ακριβείς. Αυτές οι πινακίδες θα πρέπει να επισημαίνουν σαφώς περιοχές υψηλού κινδύνου, διαδρομές μεταφοράς και πυροσβεστικό εξοπλισμό. Θα πρέπει να υπάρχει προφανής σήμανση και φωτισμός εξόδου που κατευθύνει το προσωπικό στις εξόδους. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φώτα εξόδου είναι συνδεδεμένα με ρεύμα έκτακτης ανάγκης, ώστε να παραμένουν αναμμένα σε περίπτωση ηλεκτρικής απώλειας.
Επίσης, συμπεριλάβετε πληροφορίες εκτός της εγκατάστασης για τυχόν επικίνδυνα χημικά. Η απόκριση έκτακτης ανάγκης θα διαφέρει ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους. Μπορείτε να ελέγξετε με τους τοπικούς και εθνικούς κανονισμούς για να δείτε ποια επικίνδυνα υλικά πρέπει να επισημαίνονται στην σήμανση.
Άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των εξόδων ώστε να είναι πάντα ελεύθεροι και προσβάσιμοι, την κατάλληλη αποθήκευση, τις ενημερωμένες συσκευές ειδοποίησης πυρκαγιάς και άλλα. Πολλά τέτοια μέτρα πρέπει να ελέγχονται και να διατηρούνται τακτικά.
Συνεργασία με εκπαιδευτικά προγράμματα
Καθώς προετοιμάζεστε για πυρασφάλεια, θυμηθείτε ότι είναι μια ομαδική προσπάθεια. Όταν ξεσπάσει φωτιά, όλοι στην εγκατάσταση πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Επομένως, η εστίαση στην εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας.
Ξεκινήστε αναθεωρώντας ενεργά τις διαδικασίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Η εκπαίδευση γενικής ανταπόκρισης πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ειδικότερα, πρέπει να αντιμετωπιστούν διεξοδικά οι διαδικασίες εκκένωσης πυρκαγιάς. Πρακτικές πυροσβεστικής εκπαίδευσης και πρακτικές εκκένωσης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια. Εάν οι υπάλληλοι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τον διαθέσιμο εξοπλισμό πυροπροστασίας, ενδέχεται να περιορίζονται μικρές πυρκαγιές και το προσωπικό να απομακρυνθεί άμεσα.
Το σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης πρέπει να τεκμηριώνεται και να αναθεωρείται τακτικά και να περιλαμβάνει διαδικασίες τερματισμού λειτουργίας, προσπάθειες αντιμετώπισης πυρκαγιάς, διαδικασίες εξόδου και διαδρομές.
Διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης
Ακόμη και με καλή πρόληψη και εκπαίδευση, η εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων. Επομένως, αφιερώστε χρόνο για να προετοιμάσετε και να τεκμηριώσετε τη διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα πρέπει να απορριφθούν. Η φωτιά, ο καπνός και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ακεραιότητα των τροφίμων. Τα περισσότερα τρόφιμα στην εγκατάσταση δεν θα σωθούν. Επιπλέον, κάθε σύστημα που χειρίζεται τρόφιμα πρέπει να είναι καθαρό και να ελέγχεται. Αυτό περιλαμβάνει φούρνους μικροκυμάτων, ψυγεία και άλλα. Αυτές οι συσκευές πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας προτού τεθούν ξανά σε χρήση.
Ολόκληρη η εγκατάσταση πρέπει επίσης να καθαριστεί και να απολυμανθεί μετά από οποιαδήποτε πυρκαγιά. Όλες οι επιφάνειες και τα σκεύη τροφίμων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν ανοίξετε ξανά. Όλα τα αντικείμενα που έχουν ραγίσει ή έχουν υποστεί ζημιά πρέπει να πεταχτούν. Όλα τα είδη που σχετίζονται από ξύλο, πλαστικό ή καουτσούκ πρέπει να απορρίπτονται επειδή δεν μπορούν να απολυμανθούν σωστά.
Μετά από αυτά τα μέτρα πυρασφάλειας θα διασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων θα είναι ασφαλέστερη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πυρκαγιάς.
Πηγή:Food processing