Η ΑΜΚΕ ΚΑΝΩΝ έχει στόχο την προστασία μομαστηριακών προϊόντων από άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά, κάνοντας χρήση του όρου «μοναστηριακά» ή «μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι.
Με στόχο να στηρίξει οργανωμένα την παραγωγική διαδικασία και τα προϊόντα των μοναστικών κοινοτήτων και των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΚΑΝΩΝ συμμετέχει στο 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων, στο λιμάνι του Γυθείου Λακωνίας, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 14 έως 16 Ιουλίου 2023 και έχει θέμα «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο» με διοργανωτή το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο της Ανατολικής Μάνης.
Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση, η ΑΜΚΕ ΚΑΝΩΝ ιδρύθηκε και απέκτησε επίσημα νομική υπόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017 και είναι το αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Βασικός σκοπός της δημιουργίας της είναι, ως Κέντρο Απονομής Σήματος Μοναστηριακών Προϊόντων και Προϊόντων Μικρών Παραγωγών, η στήριξη και η προστασία τους από κάθε λογής άλλα προϊόντα που ανεξέλεγκτα διακινούνται στην αγορά, κάνοντας χρήση του όρου «μοναστηριακά» ή «μοναστικά» ή «μικρών παραγωγών» χωρίς να είναι, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου για τα προϊόντα, με έμφαση στην παράδοση, στον τόπο καταγωγής και στην ποιότητά τους.
Ο «ΚΑΝΩΝ» λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, διοικείται από διοικητικό συμβούλιο και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ώστε όλες οι ενέργειες να είναι συντονισμένες για την επίτευξη των σκοπών της, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς η ΔΣΟ αποτελεί το επίσημο όργανο των Κοινοβουλίων των ομόδοξων Ορθοδόξων κρατών, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ είναι ο βασικός κοινωνικός εταίρος που εκφράζει και στηρίζει το σύνολο των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Το σήμα «ΚΑΝΩΝ» υπάρχει στην χώρα μας ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά, σε αντιστοίχιση των monastic (καθολικό πρότυπο) αλλά και των halal (ισλαμικό πρότυπο) και kosher (εβραϊκό πρότυπο). Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται και η απονομή του πρώτου σήματος «ΚΑΝΩΝ» .
Δικαιούχοι, οι οποίοι, βάσει προϋποθέσεων θα μπορούν για τα προϊόντα τους να λάβουν το σήμα ΚΑΝΩΝ, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι οι:
* Ιερές μονές
* Μικροί Παραγωγοί – Επιχειρήσεις
* Συνεταιρισμοί
* Ομάδες Παραγωγών.
Προϋπόθεση για την απονομή σήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι οι δικαιούχοι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, όπως αυτή καθορίζεται ανάλογα με την δραστηριότητα τους και να συμμορφώνονται με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την Ασφάλεια Τροφίμων και τις Αγορανομικές Διατάξεις.
Η ΑΜΚΕ «ΚΑΝΩΝ», στεγάζεται στα γραφεία της συνομοσπονδίας στην Αθήνα.
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι θεωρεί ανάγκη την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων και των συνεργειών στον ευρύτερο τομέα της αγροδιατροφής, για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδας και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.