Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στην αγορά τα πρώιμα κεράσια της Φθιώτιδας με τσουχτερές τιμές

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΣτην αγορά τα πρώιμα κεράσια της Φθιώτιδας με τσουχτερές τιμές
spot_img

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απώλειας της παραγωγής κερασιών λόγω των βροχοπτώσεων.

Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στις αγορές τα πρώτα, πρώιμα κεράσια από τη Φθιώτιδα. Οι κερασοπαραγωγοί στα χωριά της Λαμίας δίνουν καθημερινή μάχη έτσι ώστε να μαζέψουν ακόμη και μικρές ποσότητες για να τροφοδοτήσουν τις αγορές καθώς αυτή την περίοδο οι τιμές είναι υψηλές.

- Advertisement -

«Μέχρι στιγμής έχουν φύγει ελάχιστες ποσότητες. Δεν ξεπερνούν τα 3.000 κιλά. Αναμένεται από Μεγάλη Δευτέρα ορισμένοι παραγωγοί να μπουν στα χωράφια τους και οι ποσότητες θα αυξηθούν. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών αναμένεται να μπει για συλλογή αμέσως μετά το Πάσχα» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος τον κερασοπαραγωγών της Φθιώτιδας Ιάσωνας Ιωσήφ. Όπως σημειώνει «αυτή τη στιγμή συλλέγονται πολύ μικρές ποσότητες από τα χωράφια. Οι άνθρωποι γυρίζουν γύρω στις φυτείες για να εντοπίσουν όσα κεράσια έχουν σποραδικά ωριμάσει και στην καλύτερη περίπτωση ο καθένας δεν μαζεύει πάνω από 15 έως 20 κιλά την ημέρα».

Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κερασοπαραγωγοί από το Φραντζή της Λαμίας «αυτή την περίοδο υπάρχουν αυξημένα μεροκάματα καθώς είναι πολύ μικρές οι ποσότητες που συλλέγονται και πάρα πολύ περισσότερες οι ώρες που αφιερώνονται για τη συλλογή τους». Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο κάθε εργαζόμενος στις φυτείες θα μπορούσε να μαζέψει ακόμη 70 ή 80 κιλά κεράσια όταν ωριμάσει το μεγαλύτερο μέρος τους. Τώρα, δεν θα ξεπεράσει τα 15 έως 20 κιλά γεγονός το οποίο σημαίνει αυξημένο κόστος. Αυτές τις μέρες διώχνουν κεράσια περίπου από 8-10 ευρώ το κιλό και όπως λένε «δεν είναι ενδεικτική τιμή καθώς αναμένεται να πέσει η τιμή παραγωγού καθώς αυξάνονται οι ποσότητες».

Την ίδια στιγμή στρέφουν τα βλέμματα τους προς τον ουρανό γνωρίζοντας ότι το κεράσι είναι ευαίσθητο προϊόν και οι πιθανές βροχοπτώσεις, την ώρα που θα έχει ωριμάσει το φρούτο, του προκαλούν τεράστιες ζημιές. Ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο. «Μέχρι τώρα ευτυχώς δεν επηρέασε τον καρπό η βροχή. Ελπίζουμε να μην έχουμε βροχοπτώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ρούλιας κερασοπαραγωγός και ο ίδιος από το Φραντζή της Φθιώτιδας.

Φωτιά όμως είναι οι τιμές τους στα μανάβικα της Αθήνας που έχουν φτάσει ακόμα και 18 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές αποτελούν κίνητρο για τους παραγωγούς να είναι μέσα στα χωράφια, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να συλλέξουν όσο περισσότερα μπορούν από αυτά που έχουν ωριμάσει.

«Δεν μας ενθουσιάζουν οι αρχικές μεγάλες τιμές στις πρώτες μέρες. Ο ποσότητες στην αγορά είναι μηδαμινές» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρούλιας και συνεχίζει λέγοντας πως «η περιοχή μας σε καλές συνθήκες θα διώξει στην αγορά πάνω από 1000 τόνους κεράσια. Αυτές τις μέρες δεν έχουν φύγει στις αγορές πάνω από 2 τόνοι κεράσια». Τόσο ο ίδιος όσοι και άλλοι παραγωγοί τονίζουν με έμφαση ότι «το ενδιαφέρον τους είναι η μαζική πρώιμη παραγωγή και η προώθηση του πρώιμου κερασιού, μιας είναι από τις πρώτες περιοχές που βγάζει κεράσια στην αγορά».

«Αυτές οι τιμές που τρομάζουν τους καταναλωτές, δεν είναι ενδεικτικές. Δεν είναι οι τιμές που θα πουληθούν τα περισσότερα κεράσια. Αφορούν ελάχιστες ποσότητες αφού υπήρξαν πρόβλημα στην καρπόδεση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τον κερασοπαραγωγών Ιάσωνας Ιωσήφ για να συμπληρώσει ότι «μας ενδιαφέρει το κεράσι να έχει μια καλή μέση τιμή για το σύνολο της παραγωγής» ποντάροντας με αυτό τον τρόπο σε καλύτερες τιμές στην αγορά.

«Είμαστε ένα ξεσκέπαστο εργοστάσιο, με ό,τι σημαίνει αυτό. Δεν είμαστε πάντα τυχεροί. Έχουμε δει πολλές φορές τις παραγωγές μας να πηγαίνουν στα αζήτητα μετά από μία βροχή. Δυστυχώς, το έχουμε πιει κι αυτό το ποτήρι, πολλές φορές» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρούλιας

Οι παραγωγοί στα χωριά Φραντζή, Κρίκελλο και Γοργοπόταμος όπου έχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης παραγωγής κερασιού, έχουν προσαρμόσει τις ποικιλίες τους, αλλά και τις καλλιεργητικές τους τακτικές, να κερδίσουν χρόνο, δηλαδή, να κερδίσουν πρωιμότητα, έτσι ώστε να παράγουν κεράσια από τέλος Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου μια προσπάθεια που φέτος λόγω καιρικών συνθηκών ξεκίνησε λίγο νωρίτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα