Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τo Food Waste.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2019, Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια Τροφίμων και τα Απόβλητα (IDAFLW)στις 29 Σεπτεμβρίου.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα γιορταστεί για τέταρτη φορά αυτή η ημέρα και θα υπάρξει, όπως πάντα, μια σαφής έκκληση για δράση από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, ώστε να μεταμορφωθούν τα συστήματα αγροδιατροφής και να συμβάλουν στο επίτευγμα της ατζέντας 2030.
Φέτος, ο FAO ετοίμασε την ενημερωμένη έκδοση του οδηγού «Συμμετοχή» για το IDAFLW 2023, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη. Το έγγραφο παρέχει βασικά δεδομένα και μηνύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτήν την ημέρα, συνδέσμους με σχετικούς πόρους για το θέμα από τον FAO και το UNEP, καθώς και ενέργειες πρόληψης της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων που μπορούν να αναληφθούν τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. , όπως οι καταναλωτές .
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το περιφερειακό γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της ημέρας αυτής διοργάνωσε μια δημόσια εκδήλωση αφιερωμένη στο Food Waste. Θα πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας «συζήτησης» για τη σπατάλη τροφίμων με τους ενδιαφερόμενους φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μια επίδειξη μαγειρικής με μηδενικά απόβλητα και «ανακυκλωμένα» τρόφιμα και η προβολή μιας ταινίας φαντασίας σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.