Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύγχυση των καταναλωτών στις ετικέτες για την καλή διαβίωση των ζώων

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΣύγχυση των καταναλωτών στις ετικέτες για την καλή διαβίωση των ζώων
spot_img

Οι ετικέτες τροφίμων προσφέρουν επιλογές στους καταναλωτές αλλά και σύγχυση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue.

Τα προϊόντα διατροφής με βάση τα ζώα διατίθενται συχνά συσκευασμένα σε μια ευρεία γκάμα ετικετών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών, φυσικών, που τρέφονται με χόρτο, που εκτρέφονται με ανθρώπινο τρόπο και εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

 «Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τις ετικέτες των τροφίμων που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων», δήλωσε η Marisa Erasmus του Πανεπιστημίου Purdue , αναπληρώτρια καθηγήτρια ζωικών επιστημών και ειδική στη συμπεριφορά και την καλή διαβίωση των ζώων. «Συνήθως εξαρτάται από τον καταναλωτή να σκεφτεί και να καταλάβει τι σημαίνουν αυτοί οι διαφορετικοί ισχυρισμοί. Οι ετικέτες παρέχουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής επειδή, θεωρητικά, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές και κοινωνικές σας αξίες».

Η εργασία της Erasmus έγινε με αφορμή τη νέα προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να ενισχύσει την εγκυρότητα των ισχυρισμών για την εκτροφή ζώων. Η Erasmus και οι συνάδελφοί της εργάζονται για να βρουν ποια πρόσθετη τεκμηρίωση θα πρέπει να παρέχουν οι παραγωγοί ζωικών τροφών σχετικά με τους ισχυρισμούς στις ετικέτες τροφίμων.

Σε γενικές γραμμές, σημείωσε, οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλουν ορισμένους ισχυρισμούς σχετικά με τα τρόφιμα τους στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA για έγκριση. Το FSIS ρυθμίζει ορισμένες ετικέτες τροφίμων και ισχυρισμούς για το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών. Ορισμένοι ισχυρισμοί απαιτούν από τους παραγωγούς να υποβάλλουν τεκμηρίωση πριν από τη  χορήγηση της έγκρισης.

«Ένα σημείο σύγχυσης είναι ποιοι ισχυρισμοί σχετίζονται με οργανισμούς πιστοποίησης για την καλή διαβίωση των ζώων που χρησιμοποιούν επαλήθευση από τρίτους», είπε η Erasmus. «Οι παραγωγοί που συνεργάζονται με έναν από αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα του τελευταίου στα προϊόντα τους για να υποδείξουν ότι τα ζώα ανατράφηκαν σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα. Συνήθως, αυτά τα πρότυπα προορίζονται να προσφέρουν υψηλότερη ευημερία των ζώων από ό,τι θα βλέπατε με ένα συμβατικό προϊόν. Αλλά πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν απαραίτητα τι σημαίνουν αυτές οι διαφορετικές σφραγίδες. Και η απουσία ισχυρισμού ετικέτας δεν σημαίνει ότι τα ζώα τροφής ανατράφηκαν απάνθρωπα».

Η ετικέτα “δεν προστίθενται αντιβιοτικά” είναι ένας άλλος ισχυρισμός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

«Αυτή η ετικέτα προκαλεί σύγχυση επειδή περιστασιακά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία ζώντων ζώων ή την πρόληψη ασθενειών, αλλά τα αντιβιοτικά δεν προστίθενται στα προϊόντα κρέατος». 

Αν στα ζώα χορηγηθούν αντιβιοτικά κάποια στιγμή στη ζωή τους, τότε υπάρχει υποχρεωτική περίοδος αναμονής. Αυτή η περίοδος επιτρέπει στα αντιβιοτικά να περάσουν από το σύστημα του ζώου προτού δημιουργηθούν προϊόντα από αυτό το ζώο. 

Η Erasmus και οι συνάδελφοί της συνεργάζονται στενά με παραγωγούς στην Ιντιάνα και στις ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ανθρωπιστικές πρακτικές παραγωγής ζώων και να διεξάγουν έρευνα παρέχοντας κατευθυντήριες γραμμές για την καλή διαβίωση και τη διαχείριση των ζώων. Το  Poultry Extension Collaborative  παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επισήμανση προϊόντων ζωικής διατροφής στο  τεύχος Ιουλίου 2023 του Poultry Press.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Purdue

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα