Οι αρχές της Δανίας ελέγχουν 750 χονδρεμπόρους και λιανεμπόρους για την τήρηση της νομοθεσίας στις συσκευασίες.
Τα κουτιά, οι κάδοι, τα φλιτζάνια και τα δοχεία για φαγητό δεν πρέπει να εκπέμπουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, καθώς ο καταναλωτής κινδυνεύει να λάβει για παράδειγμα, ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα από ένα πιάτο χυλοπίτες, από τη μαγιονέζα, τη σαλάτα κοτόπουλου ή το σάντουιτς με ζαμπόν.
Ως εκ τούτου, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Τροφίμων ελέγχει εάν 150 εταιρείες χονδρικής μπορούν να τεκμηριώσουν ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες για τα λεγόμενα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Θα επιθεωρήσουν επίσης 600 εστιατόρια, κρεοπωλεία και ντελικατέσεν. Η Δανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εστιάζει στο αν χρησιμοποιούν τη σωστή συσκευασία και με τρόπο που να αποφεύγει τη μετανάστευση υπερβολικής ανεπιθύμητης χημείας στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκεύη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κρύο φαγητό, αλλά όχι για ζεστό φαγητό.
«Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε με χαρά ότι ο αριθμός των παραβιάσεων έχει μειωθεί. Στα μέρη όπου προηγουμένως υστερούσε στην τήρηση των κανόνων για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Αλλά είναι σημαντικό όλοι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο θέμα και να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην διατρέχουν τον κίνδυνο να πάρουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμά τους», λέει ο επικεφαλής της Δανικής Υπηρεσίας Τροφίμων Henrik Dammand.
Αλλά οι καταναλωτές πρέπει επίσης να γνωρίζουν εάν οι συσκευασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στο σπίτι στη δική τους κουζίνα είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα και χρησιμοποιούνται όπως αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης.
«Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Den Store Bagedyst, έχουμε δει καλωδιακές ράγες και εργαλεία βαφής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κέικ και συναντάμε τακτικά τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οι επιστήμονες τροφίμων κουνάνε το κεφάλι τους – για παράδειγμα όταν τα μπαλόνια βυθίζονται σε ζεστή σοκολάτα για την παραγωγή κελύφους σοκολάτας. Τα παραδείγματα αυτά τονίζουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τις συμβουλές μας για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα», λέει ο Henrik Dammand.