Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαστηριακό κρέας: Μειώνεται η τιμή και ο χρόνος παραγωγής είναι 20 φορές πιο σύντομος!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕργαστηριακό κρέας: Μειώνεται η τιμή και ο χρόνος παραγωγής είναι 20 φορές πιο σύντομος!
spot_img

Η SuperMeat προσφέρει «μια ματιά στο μέλλον» όπου το καλλιεργημένο κρέας θα έχει ίδια τιμή με το κανονικό.

Η SuperMeat ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι είναι σε θέση να παράγει 100% καλλιεργημένο κοτόπουλο (85% μυϊκή μάζα και 15% λίπος) με 11,79 δολάρια ανά λίβρα (περιπου 20€ το κιλό) όταν παράγεται σε μεγάλη κλίμακα, φτάνοντας το κόστος, τη γεύση και την υφή του κορυφαίου κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει τρία κιλά καλλιεργημένου κρέατος – ίσο με την ποσότητα βρώσιμου κρέατος από ένα κοτόπουλο – σε περίπου δύο ημέρες. Αντίθετα, χρειάζονται 42 ημέρες για την εκτροφή, τη σφαγή και την επεξεργασία ενός κοτόπουλου.

Η εταιρεία αναφέρει ότι οι εξελίξεις στην ιδιόκτητη διαδικασία παραγωγής της οδήγησαν σε αυτές τις ανακαλύψεις, αποδεικνύοντας ότι η επεκτασιμότητα και η βιωσιμότητα του καλλιεργημένου κρέατος είναι εφικτές.

«Το σημερινό κλίμα γύρω από το καλλιεργημένο κρέας περιλαμβάνει σκεπτικισμό σχετικά με την επεκτασιμότητα και την ετοιμότητα της αγοράς, με ανησυχίες ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να είναι περισσότερο διαφημιστικό μήνυμα παρά μια βιώσιμη εναλλακτική λύση», δηλώνει ο Ido Savir, συνιδρυτής της SuperMeat.

Σε μια νέα έκθεση και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα, η SuperMeat παρουσιάζει τη διαδικασία και τα ορόσημα για την αποτελεσματική καλλιέργεια μυϊκών και λιποκυττάρων σε μεγάλες ποσότητες με «πρωτοφανή ταχύτητα».

Όπως περιγράφεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας, ο κύκλος παραγωγής της ξεκινά με μια φάση ανάπτυξης κυττάρων 9 ημερών για την επίτευξη υψηλών πυκνοτήτων κυττάρων. Ακολουθεί μια περίοδος 45 ημερών όπου η μάζα κρέατος συλλέγεται καθημερινά, ενώ τα υπόλοιπα κύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ο κύκλος παραγωγής επιδεικνύει σημαντική αποδοτικότητα, παράγοντας 66 κιλά καλλιεργούμενου κοτόπουλου σε έναν συμπαγή βιοαντιδραστήρα 10 λίτρων. Μόλις καθιερωθεί η συνεχής διαδικασία, παραδίδει τρία κιλά κρέατος κοτόπουλου σε δύο ημέρες.

Η διαδικασία προβλέπεται να παράγει 6,7 εκατομμύρια λίβρες κοτόπουλου ετησίως, που ισοδυναμεί με 2,7 εκατομμύρια κοτόπουλα όταν επεκταθεί σε βιομηχανική κλίμακα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τρέχουσες παραμέτρους παραγωγής, η καλλιέργεια 1 κιλού κοτόπουλου απαιτεί 80% λιγότερη γη από τη συμβατική εκτροφή κοτόπουλου.

«Η επίτευξη αυτού του στόχου με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής θα απαιτούσε τεράστιους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης γης και των υποδομών για την εκτροφή», αναφέρει η εταιρεία.

Η SuperMeat, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ως στόχο να παρέχει κρέας κοτόπουλου υψηλής ποιότητας με μια βιώσιμη και φιλική προς τα ζώα διαδικασία. Η εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και έχει επίσης λάβει την πιστοποίηση Kosher, διαθέτει μια δοκιμαστική κουζίνα με την ονομασία The Chicken, όπου οι άνθρωποι δοκιμάζουν τα προϊόντα καλλιεργημένου κοτόπουλου της.

«Η νέα μας έκθεση παρέχει την απόδειξη ότι με τη σωστή τεχνολογία, υπάρχει μια εμπορικά βιώσιμη πορεία προς την αγορά»

Η SuperMeat στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του καλλιεργημένου κρέατος και ενός βιώσιμου, φιλικού προς τα ζώα διατροφικού συστήματος, καθιστώντας τη διαδικασία της διαφανή. Μια έρευνα της εταιρείας δείχνει ότι οι σεφ (86%) ενδιαφέρονται να σερβίρουν καλλιεργημένο κρέας- ωστόσο, σύμφωνα με το Good Food Institute, το 64% των Αμερικανών καταναλωτών εξακολουθεί να μην είναι εξοικειωμένο με το καλλιεργημένο κρέας.

Ο Savir προσθέτει: «Η νέα μας έκθεση παρέχει την απόδειξη ότι με τη σωστή τεχνολογία, υπάρχει μια εμπορικά βιώσιμη πορεία προς την αγορά. Βλέπουμε μια τεράστια ευκαιρία για προσιτό καλλιεργημένο κρέας κοτόπουλου που παρέχει την ίδια νόστιμη γεύση και θρεπτική αξία με το κοτόπουλο υψηλής ποιότητας, το οποίο αποτελεί έναν δρόμο για την αποδοχή και τη μακροπρόθεσμη υιοθέτηση από τους καταναλωτές και την αγορά».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EUDR: Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα για την εγγραφή των υπόχρεων επιχειρήσεων για βοοειδή, κακάο, καφέ, ελαιοφοίνικα, σόγια καουτσούκ και ξυλεία

Η ΕΕ παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία εγγραφής στο πληροφοριακό σύστημα «Deforestation Due Diligence Registry».

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο