Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαριδάκια: Τι είναι το πρόσθετο “αννάτο” και τι μπορεί να προκαλέσει

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓαριδάκια: Τι είναι το πρόσθετο “αννάτο” και τι μπορεί να προκαλέσει
spot_img

Είναι ασφαλής για την υγεία η χρωστική τροφίμων E160b;

Κάθε τρόφιμο που κυκλοφορεί στην αγορά πρέπει να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή. Πόσο δε μάλλον τρόφιμα, ιδιαίτερα εύκολα και δημοφιλή στα παιδιά όπως τα γαριδάκια. Έχουμε αναλύσει τι είναι το ινοσινικό νάτριο που περιέχουν, αλλά δεν έχουμε γράψει για το πρόσθετο «αννάτο».

Το Annatto είναι ένα πορτοκαλοκόκκινο καρύκευμα και χρωστική τροφίμων που προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου αχιότη ( Bixa orellana ), εγγενές σε τροπικά μέρη της Αμερικής. Χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από δύο αιώνες ως πρόσθετο σε διάφορα τρόφιμα για να δώσει ένα κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα στα τρόφιμα, αλλά μερικές φορές και για τη γεύση και το άρωμά του. Το τολμηρό χρώμα του προέρχεται από τα καροτενοειδή, τα οποία είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στην επικάλυψη του σπόρου του φυτού. Το άρωμά του περιγράφεται ως «ελαφρώς πιπεράτο με μια νότα μοσχοκάρυδου » και η γεύση του ως «ελαφρώς καρυδιού, γλυκό και πιπεράτο».

Το Annatto και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως σε βιοτεχνική ή βιομηχανική κλίμακα ως χρωστική ουσία σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής, όπως τυριά, σνακ, κράκερ, γαλακτοκομικές αλοιφές, βούτυρο και μαργαρίνη, κρέμες, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα, πατάτες, δημητριακά πρωινού, καπνιστό ψάρι , λουκάνικα και πολλά άλλα. Σε αυτές τις χρήσεις, το annatto είναι μια φυσική εναλλακτική λύση για τις συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων, αλλά έχει συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εκχύλισμα annatto αναφέρεται ως πρόσθετο χρώματος και “εξαιρείται από πιστοποίηση” καθώς θεωρείται ανεπίσημα ότι είναι φυσικός χρωματισμός. Τα τρόφιμα που είναι χρωματισμένα με annatto μπορούν να δηλώνουν τον χρωματισμό στη δήλωση των συστατικών ως “χρωματισμένο με annatto” ή “χρώμα annatto”. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδιορίζεται με τον αριθμό E E160b.

Αννάτο στο Τυρί

Πολλοί τυροκόμοι προσθέτουν αννάτο στα «καλοκαιρινά» τυριά τους για να τους δώσουν πιο έντονο κίτρινο χρώμα κυρίως όταν το τυρί παράγεται σε εποχές που δεν ευνοείται αυτός ο χρωματισμός, όπως τον χειμώνα. Το χρώμα του τυριού εξαρτάται από την τροφή της αγελάδας. Τα φρέσκα χόρτα του καλοκαιριού έχουν φυσική περιεκτικότητα σε καροτίνη και το παραγόμενα από γάλα προϊόντα έχουν μία φυσική πορτοκαλί απόχρωση, πράγμα που δεν συμβαίνει το χειμώνα. Για να ξεγελάσουν τον καταναλωτή, οι τυροκόμοι εισήγαγαν χρωστικές ουσίες για να μιμηθούν τα πιο έντονα χρώματα του εκλεκτού καλοκαιρινού τυριού. Αρχικά αυτά τα χρώματα προέρχονταν από σαφράν, κατιφέ και χυμό καρότου, αλλά αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται το annatto. Έχουν καταγραφεί χρήσεις αννάτο στο τυρί στην Ολλανδία και στη Βρετανία, αλλά η πρακτική αυτή εκτός από το τσένταρ έχει επεκταθεί σε πολλά σύγχρονα επεξεργασμένα τυροκομικά προϊόντα, όπως το αμερικανικό τυρί και το Velveeta. Τα τυριά από άλλες χώρες χρησιμοποιούν επίσης annatto, συμπεριλαμβανομένων των Mimolette από τη Γαλλία και Leyden από την Ολλανδία.

Είναι ασφαλές για την υγεία το αννάτο;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, αξιολόγησε τελευταία φορά το αννάτο το 2019 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χρωστική ουσία των τροφίμων annatto E με βάση την μπιξίνη και την νορμπιξίνη δεν προκαλεί ανησυχία για τη γονιδιοτοξικότητα αλλά καθόρισε ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης ίδιο με τις χρωστικές μπιξίνης και νορμπιξίνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο έκθεσης δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία. Ωστόσο η EFSA έχει εγκρίνει χρήσεις για annatto bixin και annatto norbixin σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και ποτών σε μέγιστα επίπεδα χρήσης.

Τα καρυκεύματα και οι χρωστικές Annatto είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσανεξία σε άτομα που είναι ευαίσθητα καθώς και συμπτώματα τύπου ευερέθιστου εντέρου αν και δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Annals of Allergy ανέφερε ασθενή που υπέφερε από συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και χαμηλή αρτηριακή πίεση μόλις 20 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός τύπου δημητριακών που περιείχε βαφή annatto. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη βαφή η Annatto είναι μια πιθανή σπάνια αιτία αναφυλαξίας. Επίσης μία γυναίκα ανέφερε συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα για τρία χρόνια προτού ανακαλύψει ότι ήταν το annatto που βρέθηκε στην κρέμα του καφέ της που πυροδότησε τα συμπτώματά της.

Όμως στις ΗΠΑ το Annattο, δεν συγκαταλέγεται στις « Οκτώ Μεγάλες » ουσίες που προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας, οι οποίες ευθύνονται για περισσότερο από το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η βαφή αυτή μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα. Το συμπλήρωμα Annatto στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντίσταση των ανθρώπινων ερυθροκυττάρων στην αιμόλυση. Ως αποτέλεσμα της αντιοξειδωτικής της δράσης, αυτή η βαφή μπορεί επίσης να θεωρηθεί καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων κρέατος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα