Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νανοζυμαρικά – Ερευνητές δημιούργησαν σπαγγέτι 200 φορές πιο λεπτά από… μία τρίχα!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝανοζυμαρικά - Ερευνητές δημιούργησαν σπαγγέτι 200 φορές πιο λεπτά από... μία τρίχα!
spot_img

Βράζουν σε ένα δευτερόλεπτο, αλλά… χορταίνουν;

Ερευνητές δημιούργησαν το λεπτότερο ζυμαρικό στον κόσμο, το οποίο μάλιστα είναι περίπου 200 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα! Τα νανοζυμαρικά δεν προορίζονται να είναι μια νέα τροφή, αλλά δημιουργήθηκαν λόγω των ευρέων χρήσεων που έχουν στην ιατρική και τη βιομηχανία εξαιρετικά λεπτές ίνες υλικού, που ονομάζονται νανοΐνες.

Οι νανοΐνες από άμυλο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιδέσμους για να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Όμως πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος, λένε οι ερευνητές, είναι η δημιουργία νανοϊνών απευθείας από ένα πλούσιο σε άμυλο συστατικό όπως το αλεύρι, το οποίο είναι η βάση για τα ζυμαρικά.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nanoscale Advances, η ομάδα περιγράφει την κατασκευή μακαρονιών πλάτους μόλις 372 νανόμετρων (δισεκατομμυρίων του μέτρου) χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροϊνοποίηση, στην οποία κλωστές αλεύρου και υγρού έλκονται από την άκρη μιας βελόνας από ηλεκτρικό φορτίο. Η εργασία πραγματοποιήθηκε από την Beatrice Britton, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη ως μέρος του μεταπτυχιακού της στη χημεία στο UCL.

Στην εργασία τους, οι ερευνητές περιγράφουν το επόμενο λεπτότερο γνωστό ζυμαρικό, που ονομάζεται su filindeu («κλωστές του Θεού»), φτιαγμένο στο χέρι από έναν παρασκευαστή ζυμαρικών στην πόλη Nuoro της Σαρδηνίας. Αυτό το ζυμαρικό lunga (“μακριά ζυμαρικά”) υπολογίζεται σε περίπου 400 μικρά πλάτος, 1.000 φορές παχύτερο από το νέο δημιούργημα ηλεκτροϊνοποίησης, το οποίο, στα 372 νανόμετρα, είναι στενότερο από ορισμένα μήκη κύματος φωτός.

Το νέο νανοζυμαρικό σχημάτισε ένα στρώμα από νανοΐνες πλάτους περίπου 2 cm, και έτσι είναι ορατό, αλλά κάθε μεμονωμένο σκέλος είναι πολύ στενό για να αποτυπωθεί καθαρά από οποιαδήποτε μορφή κάμερας ή μικροσκοπίου ορατού φωτός, έτσι τα πλάτη τους μετρήθηκαν με ένα ηλεκτρόνιο σάρωσης μικροσκόπιο.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Gareth Williams (UCL School of Pharmacy) δήλωσε: «Οι νανοΐνες, όπως αυτές που κατασκευάζονται από άμυλο, παρουσιάζουν δυνατότητες χρήσης σε επιδέσμους τραυμάτων καθώς είναι πολύ πορώδεις. Επιπλέον, οι νανοΐνες διερευνώνται για χρήση ως ικρίωμα για αναγεννούν τον ιστό, καθώς μιμούνται την εξωκυτταρική μήτρα — ένα δίκτυο πρωτεϊνών και άλλων μορίων που κατασκευάζουν τα κύτταρα για να στηριχθούν».

Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ως ζυμαρικό, δυστυχώς, καθώς θα έβραζαν υπερβολικά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν προλάβεις να το βγάλεις από το τηγάνι».

Στην ηλεκτροϊνοποίηση, η βελόνα στην οποία περιέχεται το μείγμα και η μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία εναποτίθεται το μείγμα σχηματίζουν δύο άκρα μιας μπαταρίας. Η εφαρμογή ηλεκτρικού φορτίου κάνει το μείγμα να ολοκληρώσει το κύκλωμα με ροή από τη βελόνα στη μεταλλική πλάκα.

Η ηλεκτροϊνοποίηση χρησιμοποιώντας ένα πλούσιο σε άμυλο συστατικό όπως το λευκό αλεύρι είναι πιο δύσκολη από τη χρήση καθαρού αμύλου, καθώς οι ακαθαρσίες — η πρωτεΐνη και η κυτταρίνη — κάνουν το μείγμα πιο παχύρρευστο και ανίκανο να σχηματίσει ίνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλεύρι και μυρμηκικό οξύ αντί για νερό, καθώς το μυρμηκικό οξύ διασπά τις γιγάντιες στοίβες των σπειρών που αποτελούν το άμυλο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στρώματα των ελίκων που είναι κολλημένα μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλα για να είναι τα δομικά στοιχεία των νανοϊνών.

Το μυρμηκικό οξύ στη συνέχεια εξατμίζεται καθώς το νουντλ πετάει μέσω του αέρα στη μεταλλική πλάκα. Οι ερευνητές έπρεπε επίσης να ζεστάνουν προσεκτικά το μείγμα για αρκετές ώρες πριν το κρυώσουν αργά για να βεβαιωθούν ότι είχε τη σωστή συνοχή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο