Το γάλα από κύτταρα, στο επίκεντρο έρευνας του Πανεπιστημίου Wageningen.
Το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του διάσημου Ολλανδικού Πανεπιστημίου βιοεπιστημών Wageningen (WUR), εξετάζει πρωτεΐνες γάλακτος που παράγονται από κύτταρα και όπως λέει η Τζούλια Κέπλερ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του WUR «Ίσως μια μέρα θα μπορούμε να παράγουμε γάλα από κύτταρα ακόμα και στις ταράτσες μας!»
Οι καταναλωτές όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, δεν είναι αρνητικοί στα εναλλακτικά προϊόντα από πρωτεΐνες, αρκεί να μοιάζουν σε γεύση και υφή με τα συμβατικά γαλακτοκομικά ή κρέας. Αυτή η παράμετρος, μαζί με την παραγωγή κλίμακας τέτοιων προϊόντων και την θρεπτικότητά τους, είναι σημαντικές για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η μετάβαση στα πρωτεΐνικά εναλλακτικά τρόφιμα.
Οι επιστήμονες του WUR εργάζονται για τη μετάβαση στην πρωτεΐνη, με διάφορους τρόπους με στόχο να μην μπορούν οι καταναλωτές, να τα ξεχωρίσουν από τα συμβατικά. Το γάλα που παρασκευάζεται με αυτά τα είδη πρωτεϊνών δεν μοιάζει με το φυτικό γάλα, αλλά περισσότερο με το πραγματικό αγελαδινό γάλα. Η νέα μελέτη του WUR που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια, επικεντρώνεται σε αυτές τις πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες παράγονται από τα κύτταρα και είναι και πιο βιώσιμες καθώς η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεΐνών θα βοηθήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Θα διερευνηθούν τρεις τρόποι παραγωγής πρωτεϊνών με βάση τα κύτταρα:
- Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούν κυτταρικές γραμμές που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με τους μαστούς των αγελάδων. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να παράγουν πλήρες γάλα.
- Δεύτερον, θα χρησιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένα μικρόβια που παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη γάλακτος.
- Η τρίτη γραμμή έρευνας χρησιμοποιεί μικροβιακές πρωτεΐνες ως έχουν, χωρίς γενετική τροποποίηση.
Τα ερωτήματα στα οποία ελπίζουν να μπορούν να απαντήσουν με σαφήνεια οι επιστήμονες είναι: Είναι αυτές οι πρωτεΐνες πραγματικές πρωτεΐνες γάλακτος ή έχουν ελαφρώς διαφορετική δομή; Πόσο άλλο μικροβιακό υλικό υπάρχει εκεί και τι ιδιότητες έχει αυτό το μείγμα; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις επιπλέον πρωτεΐνες και άλλο κυτταρικό υλικό και να παρασκευάσουμε νόστιμα και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα;
Το επόμενο βήμα είναι να δείξουν τις δυνατότητες στη βιομηχανία τροφίμων. «Εάν δεν χρειάζεται να απομονώσουμε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, αυτή θα ήταν η πιο βιώσιμη και κερδοφόρα επιλογή για τη βιομηχανία. Αλλά ταυτόχρονα, απαιτεί μεγάλη προσοχή για την ασφάλεια και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεργαζόμαστε και με ειδικούς σε αυτόν τον τομέα» λέει η Κέπλερ.