Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Την 1η Νοεμβρίου η παγκόσμια γιορτή του Ξινόμαυρου στη Θεσσαλονίκη

ΑρχικήΝέαΤην 1η Νοεμβρίου η παγκόσμια γιορτή του Ξινόμαυρου στη Θεσσαλονίκη
spot_img

Την παγκόσμια γιορτή του έχει την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, μιας περιοχής με οινική ιστορία χιλιάδων ετών.

Η 1η Νοεμβρίου θεωρητικά συμβαδίζει με την ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας και θα σηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από δύο εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε Αθήνα και Θσεσαλονίκη οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», τιμώντας το Ξινόμαυρο: στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Aspects of Xinomavro» με τον μάστερ σομελιέ Ελευθέριο Χανιαλίδη, ο οποίος θα αναλύσει 15 μονοποικιλιακούς οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο στο «Divani Caravel Hotel» (18.30-20.30, με κράτηση και κόστος συμμετοχής 40 ευρώ), ενώ στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί γευστική δοκιμή, στον χώρο «The Wine Hub» (η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές ροές, στις 16:00, 18:00 και 20:00, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις εκφράσεις της ποικιλίας. Χρειάζεται κράτηση, ενώ το κόστος είναι 10 ευρώ).

«Ο ελληνικός οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή άλματα, τόσο στην παραγωγή και ποιότητα εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου οίνου που παράγει, στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες μας αξίζουν να αποκτήσουν τη θέση τους στη συνείδηση των καταναλωτών παγκόσμια και ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες. Η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μιας από τις κορυφαίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της “Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου”, κίνηση που βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για διεθνή αποδοχή. Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Οι Έλληνες οινοποιοί προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της ιδέας, επιλέγοντας την 1η Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα. «Με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Βελβεντό, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Περιοχές γνωστές από την ιστορία της ανθρωπότητας, ως τόποι που ανέδειξαν προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Εξάλλου στη Μακεδονία, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν οινική ιστορία έως 7.000 ετών!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο